Bănci și Asigurări

Bogdan Alexandrescu, manager agro, Patria Bank: Am pornit de la nevoia industriei şi am dezvoltat produse şi servicii specifice. Am dat credite de peste 70 mil. lei credite cu garantare FGCR

Videoconferinţa ZF – Patria Bank, „Importanţa parteneriatelor în business. Dezvoltarea companiilor agro şi micro prin cooperare şi colaborare”

Bogdan Alexandrescu, manager agro, Patria Bank: Am pornit...

Autor: Florentina Niţu

23.06.2020, 13:35 297

Cel mai important pentru un producător agricol este să aibă o relaţie bună cu banca care îl finanţează, dar şi să îi înţelagă nevoia şi să îi ofere rapid bani, susţine Bogdan Alexandrescu, manager agro al Patria Bank, care adaugă că banca pe care o reprezintă a acordat credite de peste 70 mil. lei cu garantare a Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi de peste 100 mil. lei în parteneriat cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA).

„Industria agro-alimentară are nevoie de finanţare şi este importantă, având în vedere că în 2019 a trecut de 40 miliarde de lei ca PIB, iar noi am creat o linie dedicată de finanţare, vorbim o limbă comună cu clienţii şi am desenat produse împreună cu ei. Încercăm când dăm un credit să sprijinim clientul să facă profit”, spune Bogdan Alexandrescu, manager agro al Patria Bank, în cadul videoconferinţei ZF – Patria Bank, „Importanţa parteneriatelor în business. Dezvoltarea companiilor agro şi micro prin cooperare şi colaborare”.

El consideră că în parteneriat eficientizezi şi costurile şi producţiile, de altfel, subliniază că Patria Bank a crescut prin parteneriate.

Ce a mai declarat el:

@ Avem un laborator unde putem să vedem ce face orice producător agricol din toată ţara, calculăm, suntem rapizi şi flexibili.

@ Am căutat să vedem de ce are nevoie un producător agricol: utilaje, teren, seminţe. Astfel am căutat dealeri de utilaje, de inputuri şi fermieri şi am făcut o triadă.

@ S-au schimbat fermierii, sunt mai sofisticaţi, mai bancabili. La grâu, producţiile au crescut, dacă în 2008-2009 media era de 2-3 t/ha, iar acum de acum 5 t/ha, datorită tehnologiei utilizate, calităţii inputurilor, calităţii utilajelor şi educaţiei financiare a antreprenorilor.

@ Înainte fermierii cereau mai mult credite de capital de lucru, dar aveau active cumpărate şi nu credite pe termen lung. Acum le explicăm ce înseamnă să foloseşti creditul de capital de lucru la momentul oportun şi cum să crească profitabilitatea prin închiderea ciclului. Cu cerealele produse să hrăneşti vaci şi să faci lapte şi produse lactate.

@ Finanţăm start-up-uri pe fonduri europene, crezând în proiecte.

@ Anteprenorii îşi doresc să crească profitabilitatea businessului

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO