Bănci și Asigurări

BNR trebuie să subscrie încă 124 mil. euro la capitalul Băncii Centrale Europene

Autor: Voican Razvan

27.12.2010, 12:42 23

Banca Naţională, ca membră a Sistemului European al BăncilorCentrale, trebuie să majoreze cu 86% capitalul subscris lacapitalul social al Băncii Centrale Europene (BCE) până pe 29decembrie, ajungând astfel la circa 265,2 mil. euro. Obligaţia îirevine în contextul operaţiunii de majorare a capitalului BCE de la5,76 mld. euro la 10,76 mld. euro începând cu 29 decembrie 2010,conform deciziei Consiliului guvernatorilor BCE. Statutulinstituţiei prevede posibilitatea suplimentarii capitalului cu celmult 5 mld. euro. Decizia a fost luată având în vederevolatilitatea sporită a cursurilor de schimb, a ratelor dobânzilorşi a cotaţiilor aurului, precum şi riscul de credit. În contextulturbulenţelor financiare prelungite din zona euro, BCE s-a implicatîn acţiunile de susţinere a monedei unice, inclusiv în planul desalvare de la faliment a Greciei şi a Irlandei.

În prezent, capitalul subscris de BNR la BCE se ridică la 141,9mil. euro, adică 2,46% din capitalul total al instituţiei.

Băncile centrale din zona euro trebuie să verse capitalulsuplimentar în trei tranşe, prima fiind programată pe 29 decembrie.În acelaşi timp, băncile centrale din afara zonei euro suntobligate să verse numai un procent minim din capitalul subscris, cutitlu de contribuţie la costurile de funcţionare ale BCE. Acestprocent este în prezent de 7% din capitalul subscris, iar de pe 29decembrie va fi redus la 3,75%.

Astfel, BNR trebuie să suplimenteze capitalul vărsat la BCE cunumai 6.870 de euro, de la 9,106 mil. euro la 9,112 mil. euro.

BNR va avea o cotă de 7,4% din capitalul total vărsat de cele 11bănci centrale din afara zonei euro, respectiv 0,18% din capitalultotal vărsat de băncile membre ale sistemului european.

BNR a intrat în Sistemul European al Băncilor Centrale odată cuaderarea României la UE. Băncile din afara zonei euro nu participăla repartizarea profiturilor BCE, nici nu răspund de acoperireapierderilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO