Bănci și Asigurări

BNR se retrage din sistemul naţional de plăţi Transfond

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

11.09.2015, 00:07 3705

Banca Naţională a României (BNR) se va retrage din acţionariatul Transfond, operatorul sistemului naţional de plăţi electronice, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.

Contactaţi de ZF, repre­zentanţii BNR au argumentat că BNR a decis reluarea administrării directe a sistemelor de procesare a plăţilor mari ReGIS, respectiv de procesare a tranzacţiilor cu titluri de stat Safir, şi pe cale de consecinţă ieşirea din societatea comercială Transfond. „BNR apreciază că în contextul instituţional şi economic de până acum, Transfond a asi­gurat un nivel cores­punzător al calităţii ser­viciilor prestate, nere­uşind însă să pună în totalitate în aplicare intenţia BNR de a alinia costurile suportate de consumatorul final la nivelul celor din alte ţări europene“, au spus repre­zentanţii BNR la solicitarea ZF.Ponderea totală a acţiunilor deţinute de BNR în capitalul Trans­fond era de 33,33%, restul revenind unui număr de 22 de bănci co­merciale.

Transfond a fost înfiinţat în iulie 2000 ca urmare a angajamentelor României privind modernizarea infra­structurii financiar-bancare asumate faţă de Uniunea Europeană. La momentul înfiinţării, Trans­fond avea ca acţio­nari BNR şi 28 de bănci co­merciale. În perioada ia­nuarie 2003-aprilie 2005 a fost im­plementat Siste­mul Electronic de Plăţi (SEP).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO