BNR se retrage din sistemul naţional de plăţi Transfond

Autor: Liviu Popescu 11.09.2015

Banca Naţională a României (BNR) se va retrage din acţionariatul Transfond, operatorul sistemului naţional de plăţi electronice, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.

Contactaţi de ZF, repre­zentanţii BNR au argumentat că BNR a decis reluarea administrării directe a sistemelor de procesare a plăţilor mari ReGIS, respectiv de procesare a tranzacţiilor cu titluri de stat Safir, şi pe cale de consecinţă ieşirea din societatea comercială Transfond. „BNR apreciază că în contextul instituţional şi economic de până acum, Transfond a asi­gurat un nivel cores­punzător al calităţii ser­viciilor prestate, nere­uşind însă să pună în totalitate în aplicare intenţia BNR de a alinia costurile suportate de consumatorul final la nivelul celor din alte ţări europene“, au spus repre­zentanţii BNR la solicitarea ZF.Ponderea totală a acţiunilor deţinute de BNR în capitalul Trans­fond era de 33,33%, restul revenind unui număr de 22 de bănci co­merciale.

Transfond a fost înfiinţat în iulie 2000 ca urmare a angajamentelor României privind modernizarea infra­structurii financiar-bancare asumate faţă de Uniunea Europeană. La momentul înfiinţării, Trans­fond avea ca acţio­nari BNR şi 28 de bănci co­merciale. În perioada ia­nuarie 2003-aprilie 2005 a fost im­plementat Siste­mul Electronic de Plăţi (SEP).