Bănci și Asigurări

BNR nu usureaza aprobarea normelor, dar ofera consultatii bancherilor

07.06.2007, 18:23 22

Nicaieri in reglementarile BNR nu scrie ca banca centrala aproba automat politica de risc asumata de fiecare institutie de credit, iar evaluarile sunt facute caz cu caz, in functie de marimea, natura, extinderea si complexitatea operatiunilor derulate de fiecare banca, este raspunsul prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, la lista de solicitari pe care Asociatia Romana a Bancilor (ARB) i le-a adresat in urma cu o saptamana.
Singurele institutii de credit care pot acorda finantari independent de cerintele BNR sunt sucursalele de banci straine, precum ING Bank, Banca Italo-Romena, Garanti Bank sau Bank of Cyprus, acestea aflandu-se sub supravegherea bancilor centrale din tarile de rezidenta.
In loc de o scrisoare care sa raspunda punct cu punct solicitarilor, asa cum astepta ARB, Banca Nationala a reluat pe doua pagini propria sa argumentatie privind modalitatea de validare a normelor individuale de creditare a persoanelor fizice.
Totusi, BNR constata ca "unele banci" au dificultati in transpunerea cerintelor sale in normele de creditare, asa ca avanseaza oferta unui "schimb de experienta" intre expertii sai si personalul institutiilor de credit implicat in procesul de elaborare a normelor.
ARB propusese chiar renuntarea la actuala procedura de validare, insa BNR respinge o asemenea idee, invocand preocupari legate de prudenta bancara, fara nicio referire la eventuale intentii de mentinere sub un anume control a vitezei de crestere a creditului.
Cat despre acuzatia ca banca centrala ar distorsiona concurenta pe piata prin decalajele cu care aproba normele diferitelor banci, Georgescu sustine ca "a asigurat conditii de egalitate pentru toate institutiile de credit" in momentul in care a publicat in Monitorul Oficial Ordonanta de urgenta nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, Normele nr.17/2003 si Regulamentul nr.3/2007 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice. Cele trei documente constituie reglementarile pe baza carora BNR evalueaza normele individuale de creditare ale bancilor.
Georgescu reia teoria avansata in urma cu doua saptamani de guvernatorul Mugur Isarescu: "o alta procedura de validare a normelor ar fi dezavantajat acele institutii de credit care au realizat sisteme avansate de identificare, cuantificare si gestionare a riscurilor". Numai ca acestea se dovedesc a fi foarte putine.
Deocamdata, numai trei banci - Alpha Bank, BRD si Volksbank - au primit aprobarea privind normele de creditare, ceea ce ar sugera ca restul nu stau asa de bine cu identificarea, cuantificarea si gestionarea riscurilor. Unele banci nici nu se mai grabesc cu noile norme, dupa ce au constatat ca asa-numita relaxare este valabila doar pentru clientii cu venituri mari, iar pentru restul vechile norme sunt chiar mai avantajoase.
Un alt element de diferentiere a bancilor in optica BNR este raportarea informatiei pozitive la Biroul de credit, respectiv a datelor privind clientii care au obtinut credite si nu inregistreaza intarzieri la rambursare. Banca centrala sustine ca modul diferentiat in care acest tip de informatii sunt raportate conduce la inregistrarea unor riscuri suplimentare in procesul de determinare a gradului maxim de indatorare pe client.
Conform informatiilor date publicitatii de Biroul de credit, opt banci livreaza informatii pozitive, insa BNR a validat normele pentru trei, in conditiile in care una dintre acestea - BRD - urmeaza sa alimenteze baza de date de la sfarsitul acestei luni. Scrisoarea prim-viceguvernatorului BNR nu aduce nicio clarificare in privinta elementelor concrete la care se uita banca centrala in momentul in care evalueaza un pachet de norme, BNR preferand sa comunice individual bancilor problemele indentificate in documentele primite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO