Bănci și Asigurări

BNR nu ridica azi dobanda, dar se va gandi mai mult sa o faca pe 31 octombrie, cred analistii

BNR nu ridica azi dobanda, dar se va gandi mai mult sa o faca pe 31 octombrie, cred analistii

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

26.09.2007, 13:51 20

"Este posibila mentinerea dobanzii la 7% pe argumentul ca banca centrala este foarte increzatoare ca isi va atinge tinta de inflatie pe 2007. Cat priveste decizia de pe 31 octombrie, este de vazut cat de mult va fi inflatia peste 5% in septembrie - pentru ca eu cred ca va trece de 5% - si ce se va mai intampla apoi in cursul lunii octombrie. Depinde de impactul unui eventual nou soc si mai trebuie vazut si cat va fi cursul", a comentat pentru ZF Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Oricum, din discutie este exclusa ipoteza unei reduceri de dobanda, dupa cum a indicat chiar un oficial al BNR in urma cu doua saptamani.
Consiliul de Administratie al BNR se reuneste astazi in penultima sedinta de politica monetara programata pe anul in curs, ultima fiind pe 31 octombrie. BNR a aglomerat mai multe asemenea sedinte in prima jumatate a anului, cand au avut si frecventa lunara. Deciziile din ultimele doua sedinte pe 2007 ar trebui sa aiba in vedere evolutii posibile pana pe 4 ianuarie 2008, cand este programata urmatoarea reuniune a CA pe probleme de politica monetara. Anghel crede ca tinta de 4% plus/minus un punct procentual asumata de BNR pentru acest an va fi atinsa, insa vor fi presiuni mai mari pentru 2008.
Nu la fel de increzatori sunt analistii Raiffeisen Bank, care considera ca nu ar trebui exclus scenariul cu o inflatie de peste 5% in decembrie si isi intituleaza capitolul dedicat politicii monetare din cel mai recent raport economic privind Romania "Tinta de inflatie a BNR pentru 2007, in pericol - perspectiva inflatiei s-a deteriorat peste asteptari".
Totusi, nici Raiffeisen nu anticipeaza o crestere de dobanda dupa sedinta de astazi a BNR.
"Modificarea dobanzii in acest moment va avea influenta doar asupra inflatiei din 2008. Pe de alta parte insa, cresterea dobanzii poate duce la scaderea cursului. Daca BNR creste dobanda ar putea pierde din credibilitate. Nu cred ca vor modifica miercuri dobanda. Poate vor adopta un ton mai dur, de genul exista presiuni asupra inflatiei sau facem tot ceea ce trebuie sa facem", a afirmat Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare la Raiffeisen Bank Romania, citat de Mediafax.
Si Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Bank, crede ca dobanda va ramane neschimbata in sedinta de astazi, BNR urmand sa analizeze in octombrie oportunitatea unei majorari. "BNR ar putea sa reactioneze in cazul in care constata miscari pe piata. Un moment important ar fi, eventual, caderea Guvernului, ceea ce ar creste nervozitatea in piata", spune Craciun.
Dobanda ramane neschimbata si in viziunea Citibank si UniCredit. Majoritatea analistilor sunt insa de acord ca primul pas pe care il poate face BNR pentru a contracara presiunile inflationiste este intarirea controlului lichiditatilor pe piata monetara.
Iar operatiunea de sterilizare de luni a si confirmat aceasta ipoteza: BNR a anuntat bancile comerciale ca este dispusa sa absoarba orice suma in depozite la doua saptamani si la o rata de dobanda fixa de 7%, egala cu rata dobanzii de politica monetara. Aceasta dupa ce in iulie si august dobanda efectiva de sterilizare practicata de BNR se situase la circa 6% pentru descurajarea speculatorilor care puneau presiune pe aprecierea leului.
"Este un semnal clar ca BNR doreste intensificarea controlului lichiditatii", spune Lucian Anghel.
Si Ciprian Dascalu, senior analist la ING Bank, vede aceasta ca pe o prima masura de contracarare a presiunilor inflationiste.
El este de parere ca BNR ar putea actiona in sensul cresterii dobanzii la urmatoarea sedinta, programata pentru 31 octombrie.
"Cresterea dobanzii poate influenta inflatia prin evolutia cursului. BNR ar putea sa spuna ca nu reactioneaza la socuri din partea ofertei, precum preturile la alimente sau petrol, pentru ca asteptarile inflationiste sunt bine ancorate", a spus Dascalu.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat la sfarsitul saptamanii trecute, intr-un interviu acordat agentiei Reuters, ca majorarea preturilor produselor alimentare si perceptia asupra deprecierii leului reprezinta riscuri care ameninta obiectivul BNR privind inflatia si este posibil ca varful de aproape 5% din august sa nu ramana maximul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO