Bănci și Asigurări

BNR: Bancile pot rezista unor socuri, desi riscurile generate de companii si populatie au crescut

BNR: Bancile pot rezista unor socuri, desi riscurile generate de companii si populatie au crescut

Click pentru imaginea marita

01.07.2008, 19:51 20

Bancile locale ar inregistra pierderi limitate in cazul producerii unor socuri pe cursul de schimb sau pe dobanda, arata Raportul anual asupra Stabilitatii Financiare publicat ieri de BNR.
Analiza bancii centrale a luat in calcul scenariul unei deprecieri de curs cu 20%, in conditiile unei cresteri a ratei dobanzii cu 1,5 puncte procentuale.
"Rezultatele analizei releva mentinerea la un nivel moderat a vulnerabilitatilor endemice ale sistemului bancar romanesc", arata raportul BNR. Analiza bancii centrale arata ca in acest scenariu, bancile s-ar confrunta cu o deteriorare a calitatii portofoliului de credite echivaland cu 8% din fondurile proprii. Pe de alta parte, veniturile din dobanzi incasate de banci ar urca cu 60%, ceea ce ar compensa o parte din pierderi.
"Riscurile generate de sectorul companiilor si de populatie au sporit pe fondul cresterii mai pronuntate a volatilitatii cursului de schimb al leului si al indatorarii in valuta, intarind necesitatea accentuarii gradului de restrictivitate al politicii monetare", se subliniaza in raport.
Cursul leu/euro a inregistrat o depreciere puternica in a doua parte a anului trecut, cand investitorii straini au penalizat deteriorarea pozitiei externe a Romaniei, in contextul turbulentelor de pe pietele financiare internationale. Plecand de la un minim de 3,1 lei, atins in iulie anul trecut, euro a urcat cu circa 20%, pana la aproape 3,8 lei in ianuarie 2008.
Pe medii trimestriale variatiile au fost insa mai reduse.
BNR noteaza ca fondurile proprii detinute de banci au urcat anul trecut mai incet decat in anii precedenti. Pe fondul cresterii rapide a activelor, indicatorul de solvabilitate (care masoara raportul dintre capitalurile proprii si activele ponderate la risc) a coborat rapid in 2007.
In anul 2007, trendul descrescator consemnat in ultimii ani de raportul de solvabilitate s-a accentaut, indicatorul pierzand 5,4 puncte procentuale comparativ cu nivelul inregistrat in decembrie 2006, pana la 12,7%.
"Principalul factor responsabil pentru aceasta evolutie este continuarea expansiunii creditului neguvernamental, in conditiile in care fondurile proprii ale institutiilor de credit au consemnat un ritm de crestere inferior", apreciaza analistii BNR.
Banca centrala este deocamdata confortabila cu nivelul indicatorului de solvabilitate, care ramane mult deasupra pragului de 8%, impus de acordul de capital Basel II.
Dupa aceasta scadere, bancile romanesti s-au apropiat puternic de media din zona euro, unde raportul de solvabilitate a coborat usor anul trecut, de la 11,1% in decembrie 2007, de la 11,4% in urma cu 12 luni.
"In contextul competitiei pentru cota de piata, bancile mari continua sa dispuna de cele mai reduse niveluri ale solvabilitatii", releva raportul BNR. Pentru aceasta grupa de banci, indicatorul a coborat cu 3,3 puncte pe parcursul anului trecut, pana la 10,8%. "Sistemul bancar ramane bine capitalizat, iar pe termen scurt nivelul solvabilitatii nu va pune probleme", concluzioneaza analiza BNR.
In alta ordine de idei, bancile locale au reusit anul trecut sa-si imbunatateasca sensibil profitabilitatea, dupa ce ritmul de crestere al castigului incetinise puternic in anii precedenti.
Ritmul de crestere al profitului net pe sistem a accelerat la peste 15%, dupa ce coborase aproape de zero in 2006.
"Orientarea strategiei comerciale a institutiilor de credit catre utilizarea volumului de activitate ca principala sursa pentru obtinerea unor rezultate financiare favorabile s-a consolidat pe parcursul anului 2007", concluzioneaza banca centrala. Cu toate acestea, majoritatea bancilor raman dependente de veniturile aduse de marja de dobanda, in timp ce castigul din comisioanele percepute (care fluctueaza proportional cu volumul operatiunilor) ramane cu o contributie mai mica.
BNR subliniaza ca pe termen scurt profiturile bancilor ar putea sa intre sub presiune, in contextul cresterii costurilor de finantare pe pietele financiare.
Raportul BNR releva si discrepante importante in ceea ce priveste nivelul castigurilor intre banci, in functie de marime. Astfel, primele trei banci, care concentrau 45% din activele totale din sistem, au generat 60% din castigul net. In paralel, banci medii si mici cu o cota cumulata de 5% au incheiat anul cu pierderi.
Rentabilitatea capitalurilor proprii a stagnat anul trecut la niveluri de circa 11%, bancile romanesti ramanand astfel cele mai putin profitabile, intr-o comparatie cu alte sisteme bancare din regiune. In Polonia, rentabilitatea capitalurilor a fost in medie de 25,6% anul trecut, iar in Ungaria s-a apropiat de 23%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO