Bănci și Asigurări

BNR avertizează: Măsurile fiscale pentru mărirea veniturilor bugetare sunt sursă de risc major pentru inflaţie. Dar şi pentru economie, care „creşte modest“

BNR avertizează: Măsurile fiscale pentru mărirea...

Autor: Claudia Medrega

08.08.2023, 09:30 272

„Actuala perspectivă a inflaţiei este marcată de incertitudini crescute, având ca principale surse pe termen scurt plafonarea temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază, dar mai cu seamă măsurile fiscale ce se prefigurează pentru mărirea veniturilor bugetare,“ avertizează BNR Majorările de taxe avute în vedere de coaliţia de guvernare PSD-PNL vin într-un context caracterizat de o inflaţie care a rămas la două cifre în S1, la peste 10% În plus şi economia a încetinit, iar majorările de taxe nu ar face decât să tragă şi mai mult în jos PIB-ul.

Perspectiva continuării scăderii inflaţiei anuale, în timp ce eco­no­mia „creşte modest“, iar cre­di­tarea decelerează „relativ alert“ a determinat BNR să men­­ţină dobânda-cheie la 7% la cea de-a şasea şedinţă de politică monetară din acest an.

Analiştii anticipau menţinerea ratei-cheie la 7% şi în august, ca şi în lunile iulie, mai, aprilie şi februarie, după ce în ianuarie rata-cheie a fost majorată la 7%, în urma celorlalte opt creşteri operate în 2022. În ianuarie, BNR încetinise ritmul majorărilor, crescând dobânda-cheie cu doar 0,25 puncte procentuale (pp), de la 6,75% până la 7%, şi a renunţat şi la „controlul ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO