Bănci și Asigurări

BNR atenţionează: Dobânzile mari, evoluţiile de pe piaţa muncii şi incertitudinile vor duce la încetinirea creşterii consumului românilor în 2023 şi, mai ales, în 2024. Cresc presiunile asupra salariilor

BNR atenţionează: Dobânzile mari, evoluţiile de pe...

Autor: Claudia Medrega

23.05.2023, 17:20 5542

Din cauza creşterii dobânzilor şi creditarea a încetinit În contextul inflaţiei şi al costurilor încă ridicate, precum şi pe fondul conduitei politicii monetare şi al consolidării fiscale, creşterea economică este aşteptată să decelereze în 2023 şi în 2024, dar mai modest decât s-a anticipat anterior, crede BNR BNR anticipează o creştere a presiunilor asupra salariilor în mediul privat care va mări peste aşteptări costurile unitare cu forţa de muncă, având în vedere şi eventuale majorări suplimentare din sectorul bugetar.

Ratele mărite ale dobânzilor la creditele şi depozitele populaţiei, precum şi evoluţiile de pe piaţa muncii şi incertitudinea generată de prelungirea războiului din Ucraina vor determina încetinirea creşterii consumului privat, principalul determinant al avansului PIB, atenţionează BNR. Aceste influenţe vor fi doar parţial compensate ca impact de refacerea puterii de cumpărare a populaţiei, odată cu scăderea ratei inflaţiei.

„S-a observat că principalul determinant al avansului PIB va rămâne probabil consumul privat, însă în condiţiile încetinirii creşterii acestuia, mai ales în 2024, pe fondul ratelor mărite ale dobânzilor la creditele şi depozitele populaţiei, al evoluţiilor de pe piaţa muncii şi al incertitudinii generate de prelungirea războiului din Ucraina, compensate doar parţial ca impact de refacerea puterii de cumpărare a populaţiei, odată cu scăderea ratei inflaţiei“, susţine BNR în minuta aferentă şedinţei de politică monetară din 10 mai.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO