Bănci și Asigurări

BNR a împrumutat 17 bănci cu 4 miliarde de lei, de şapte ori sub cerere

Autor: Monica Juganaru

04.12.2012, 00:00 293

BNR a împrumutat luni 17 bănci cu 4 mld. lei printr-o operaţiune repo, iar cererea instituţiilor a continuat să fie ridicată, suma urcând la 29,5 miliarde lei, aproape de recordul înregistrat în urmă cu două săptămâni.

BNR a limitat luni, pentru a noua săptămână consecutiv, suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo deşi pe piaţă dobânzile practicate de bănci au atins săptămâna trecută cele mai ridicate niveluri din acest an pe fondul scăderii lichidităţii din piaţă.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate. Prin licitaţiile repo Banca Naţională oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO