Bănci și Asigurări

Biroul de Credit: Un barbat din Ilfov are o restanta de 180.000 de euro pentru un imprumut imobiliar

Biroul de Credit: Un barbat din Ilfov are o restanta de 180.000 de euro pentru un imprumut imobiliar

Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit

17.08.2006, 19:31 20

Cea mai mare restanta la un credit inregistrata in prezent in Romania este de 180.000 de euro si este aferenta unui credit imobiliar contractat in 2005 la o banca, a declarat miercuri directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure.
"Este vorba de un barbat din judetul Ilfov, dintr-o localitate nu prea mare. Primele restante au inceput sa apara in acest an", a afirmat Epure.
Potrivit directorului Biroului de Credit, cea mai mare restanta in lei se ridica la 480.000 lei. Creditul a fost contractat de un barbat din Bucuresti. De asemenea, cea mai mare restanta in dolari este de 200.000 dolari, fiind vorba tot de un barbat, din Constanta.
"Pana de curand, restanta in dolari se plasa pe prima pozitie in top. Aceasta si cea in lei par sa fie tunuri. Pentru cea in euro este prea devreme sa ne pronuntam", a spus Epure. Cele mai multe credite restante, 20, apartin unei femei din Bucuresti. Aceasta a contractat creditele la 14 banci.
"Nu toate sunt restante curente. O parte din credite le-a rambursat. Valoarea totala a acestora se ridica la aproximativ 25.000 de lei", a afirmat Epure.
El a aratat ca cele mai mici restante sunt de un leu, in aceasta situatie aflandu-se cateva sute de persoane.
Restantele acumulate de clientii individuali au urcat din nou in iulie, dupa o scadere usoara in iunie, ajungand la aproape 250 de milioane de lei, arata datele Biroului de Credit.
La sfarsitul primului semestru, restantele totalizau 220 de milioane de lei.
Pe judete, cele mai mari restante au fost inregistrate in Bucuresti, cu aproximativ 55 de milioane de lei, urmat de Prahova, cu circa zece milioane de lei. Pe ultimele locuri s-au situat judetele Harghita, Covasna si Salaj.
Categoria de varsta care a acumulat cele mai mari restante este de la 35 de ani la 39 de ani, pe pozitia urmatoare fiind persoanele cu varsta in intervalul 25-29 de ani. La sistem participa 23 de banci comerciale, la care se adauga patru societati de credit de consum, o societate de asigurari si una de leasing.
La sfarsitul saptamanii trecute inca o banca mare a inceput sa raporteze informatii pozitive la sistemul Biroului de Credit (referitoare la creditele acordate clientilor, inclusiv cele la care nu se inregistreaza restante sau nereguli). Astfel, numarul total al bancilor care raporteaza informatii pozitive a ajuns la 7.
Serban Epure spune ca la sistemul Biroului de Credit vor participa in curand si operatori de telefonie mobila, o astfel de companie urmand sa semneze contractul de participare in cursul acestei luni.
Biroul are 27 de actionari, participarea acestora la capitalul firmei fiind in functie de cota de piata.
Printre obiectivele institutiei pentru viitor se numara integrarea de noi participanti din randul societatilor de leasing, de credit de consum, de asigurari, de telefonie mobila, de recuperare a creantelor.
De asemenea, Biroul de Credit va urmari eliminarea suprapunerilor cu activitatea Centralei Riscurilor Bancare (CRB), precum si infiintarea unui centru pentru protectia datelor in caz de dezastre.
In prezent, bancile comerciale raporteaza informatii privind creditele acordate clientilor atat la Biroul de Credit, cat si la CRB. Prin semnarea acordului, CRB va prelua informatiile privind creditele mai mici de 20.000 de lei acordate persoanlor fizice de la Biroul de Credit, evitandu-se astfel dubla raportare.
Sistemul Biroului de Credit a implinit doi ani de functionare la 16 august. Dupa primii doi ani, numarul rapoartelor de credit eliberate este de 6,8 milioane, comparativ cu 1,2 milioane la sfarsitul primului an. Compania a avut in primele sapte luni ale anului 2006 un profit net de 1,6 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO