Bănci și Asigurări

BCR: Regiunea de sud-est are cel mai ridicat potential de crestere imobiliara

BCR: Regiunea de sud-est are cel mai ridicat potential de crestere imobiliara

BCR a lansat ieri la Constanta Centrul Imobiliar Retail pentru regiunea de sud-est a tarii

26.10.2007, 18:24 43

BCR a lansat ieri la Constanta Centrul Imobiliar Retail pentru regiunea de sud-est a tarii, destinat persoanelor fizice care doresc sa obtina un credit pentru achizitia unei locuinte la pachet cu consultanta necesara si cu o oferta imobiliara diversa furnizata pe baza unui parteneriat cu Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI).
Piata imobiliara detine cel mai ridicat potential de crestere in regiunea de sud-est tarii, in orase precum Ploiesti si Constanta, a declarat Dorin Cojocaru, director executiv in directia credite de retail a BCR, in cadrul unei conferinte organizate de BCR si ARAI in colaborare cu ZF. Din totalul pietei, el spune ca in aceasta regiune creditele pentru achizitia de locuinte detin 11 procente, in comparatie cu media pe tara de 19%.
"Rata de crestere inregistrata la nivel national a pietei creditelor pentru locuinte este de 35%, in comparatie cu cea de 34% in regiunea de sud-est", a spus Cojocaru. El a adaugat ca in prezent principalul motor de crestere al pietei creditelor imobiliare il reprezinta zona Capitalei, care a inregistrat in acest an un avans de 46% in comparatie cu anul precedent.
Potrivit estimarilor celei mai mari banci de pe piata, potentialul de dezvoltare in Constanta este reprezentat de numarul ridicat al proiectelor in curs de finalizare, precum si de interesul pentru locuintele permanente si cele de vacanta.
"Piata creditelor pentru achizitia de locuinte este motorul de crestere al pietei bancare, in conditiile in care piata locala este una cu precadere axata pe creditele de consum. Piata se va reorienta treptat catre creditele imobiliare", a afirmat Cojocaru.
Pe fondul cresterii economice si a salariului mediu pe economie, tot mai multi clienti isi permit schimbarea locuintei cu una mai scumpa, achizitia unei a doua locuinte sau a uneia de vacanta.
"In conditiile economice actuale, in 2008 se preconizeaza o majorare a dobanzilor la creditele in lei", a spus Cojocaru. Cu toate acestea, cel putin deocamdata si la creditele in euro, BCR promoveaza o dobanda care porneste de la 5,3% pe an pentru clientii fideli ai bancii.
Reprezentantii ARAI estimeaza ca preturile apartamentelor vechi vor inregistra o stagnare sau chiar o scadere in anumite cazuri, pe fondul construirii de imobile noi. "Ritmul de crestere al preturilor apartamentelor vechi va inregistra o scadere accentuata in perioada urmatoare, preturile acestora ajungand chiar sa scada. Pe de alta parte chiar si preturile apartamentelor noi ar putea inregistra o incetinire a ritmului de crestere", a declarat Dan Negulescu, vicepresedintele ARAI. Negulescu spune ca noul concept de vanzare a creditelor ipotecare implementat de BCR va conduce la o comunicare mai eficienta pe o parte intre banca si client si pe de alta intre agentiile imobiliare membre ale ARAI si banca.
Conceptul de "Centru imobiliar" lansat de BCR a fost implementat in 22 de unitati din reteaua bancii, unde clientii au acces la spatii amenajate sub acest brand si consilieri specializati in finantarea investitiilor imobiliare. Practic, BCR va negocia cu dezvoltatorii anumite scheme de finantare (atat costul creditelor, cat si documentele necesare), urmand ca acestia sa le recomande clientilor interesati de o achizitie varianta finantarii de la banca. Totodata, banca personalizeaza pentru clientul final oferta de finantare, la nivelul structurii - aport propriu si credit.
Cojocaru a mentionat ca banca a incheiat parteneriate pentru peste 25 de proiecte rezidentiale din zona Constantei, care vor fi promovate prin noua oferta de credit ipotecar.
Dan Negulescu, vicepresedintele ARAI, spune ca grija fata de client este esentiala atat pentru banca, cat si pentru agentii, drept pentru care parteneriatul cu BCR aduce laolalta variante de finantare si sprijin pentru gasirea locuintei. El nu a dorit sa avanseze cifre privind posibila evolutie a preturilor pe piata imbiliara, insa a spus ca o evaluare solida a tendintelor va putea fi facuta pe baza unui studiu de piata la scara nationala pe care ARAI il pregateste impreuna cu BCR.
BCR crediteaza din vara clientii persoane fizice dupa norme proprii aprobate de BNR, insa Cojocaru spu-ne ca banca nu a ajuns inca la faza acordarii de credite ipotecare cu avans zero, asa cum este cazul unor competitori.
BCR continua sa solicite un avans de 25% din considerente de prudentialitate, precum si pentru a evita o explozie a cererii de astfel de finantari care sa poata duce la o supraindatorare a clientelei, avand in vedere valoarea din ce in ce mai mare a tranzactiilor imobiliare.
Potrivit reprezentantului BCR, creditele pentru achizitia de imobile pe o perioada de 40 de ani nu reprezinta o prioritate pentru banca, deoarece acestea se adreseaza numai persoanelor cu o varsta de pana in 30 de ani, in conditiile in care majoritatea creditelor pentru locuinte sunt contractate de persoane cu varste cuprinse intre 35 si 40 de ani. De asemenea, Cojocaru nu considera ca astfel de solutii pot duce la o majorare substantiala a sumelor care pot fi accesate, in timp ce costul total poate creste substantial.
In cadrul aceleiasi conferinte, Radu Mazare, primarul Constantei, a anuntat realizarea unui proiect pentru locuinte destinate tinerilor cu venituri reduse, care vor fi vandute la pretul de constructie.
Printre numeroasele proiecte rezidentiale care au fost lansate sau care urmeaza a fi incepute in Constanta, Mazare a mentionat doua mai recente care vor fi dezvoltate de doua grupuri spaniole: unul care se va intinde pe o suprafata de circa 9 hectare, pe un teren care a fost ocupat de regia locala de transport in comun, si un altul de 6 hectare, in zona unui fost targ de legume de la marginea Constantei.
Cat priveste accesul acestor proiecte la utilitati, Mazare sustine ca pana acum a fost preocupat de asfaltarea strazilor existente in Constanta si oricum le solicita dezvoltatorilor sa se implice in dezvoltarea utilitatilor si a infrastructurii in interiorul parcurilor rezidentiale pe care le construiesc.
"Vom aduce utilitati si vom asfalta pe masura ce vor incepe lucrarile in cartierele noi", a spus Mazare. El a punctat interesul mare al strainilor pentru achizitionarea de proprietati imobiliare in Constanta, mentionand exemplul unui proiect din apropierea iesirii spre Mamaia, care a fost deja cumparat in proportie de 80% de straini.
Mazare sustine ca un element cheie pentru prelungirea sezonului turistic pe litoral este dezvoltarea statiunilor pe structuri mixte - apartamente de locuit, apartamente de vacanta si hoteluri. "O statiune ca Mamaia nu trebuie sa se mai bazeze exclusiv pe hoteluri, modelul pe care il intalnim si in alte tari fiind unul mixt, in care sunt incluse si case de vacanta. Construirea acestora si achizitionarea de catre cumparatori din afara Constantei pot constitui o sursa importanta de venituri", a spus Mazare.

Ce ofera Centrul imobiliar BCR
Finantari pentru imobile noi, in conditii specifice pentru fiecare dezvoltator;
Puncte de lucru individualizate, cu ofiteri specializati in oferirea de consultanta pentru finantari imobiliare;
Structurare flexibila a finantarilor pentru client la nivelul aportului in cadrul investitiei si cerinte diferentiate de documente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO