Bănci și Asigurări

BCR comprimă dobânzile la depozitele standard: plăteşte cel mult 4,5% la lei şi 3,25% la euro

BCR comprimă dobânzile la depozitele standard: plăteşte cel mult 4,5% la lei şi 3,25% la euro

Autor: Voican Razvan

29.05.2012, 00:04 1539

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, măreşte presiunea pe ratele dobânzilor la depozitele standard şi nu mai plăteşte mai mult de 4,5% pe an la lei după ce la începutul anului oferea până la 7% pe an pentru depunerile pe douăsprezece luni.

În paralel, dobânda maximă la depozitele standard în euro a coborât la 3,25%, în condiţiile în care în ianuarie banca acorda bonificaţii de până la 4,1% pe fondul presiunilor exercitate de autorităţile de supraveghere bancară de la Viena pentru creşterea gradului de autofinanţare al filialelor de bănci austriece din regiune.

Dobânzile maxime amintite sunt valabile pentru depuneri de peste 100.000 de lei, respectiv de peste 50.000 de euro inclusiv.

Pentru economiile de valori modice, de până la 20.000 de lei, BCR plăteşte acum dobânzi pornind de la 4% pe an la depozitele pe o lună, până la 4,4% la cele pe douăsprezece luni. Pentru depunerile în euro mai mici de 20.000 de euro inclusiv dobânzile sunt cuprinse între 2,2% şi 2,9% pe an în funcţie de maturitatea depozitelor.

Tendinţa de scădere a dobânzilor este vizibilă şi în cazul depozitelor speciale pe doi ani, pentru care dobânda la lei (plătibilă la scadenţă) a coborât de la 7,25% pe an în ianuarie la 5,75% în prezent, în timp ce la varianta de economisire în euro dobânda s-a redus cu o jumătate de punct procentual, de la 4,25% la 3,75%. Produsul este astfel structurat încât banca acordă bonificaţii peste dobânda la vedere şi în cazul în care depozitul este "spart" înainte de scadenţă. De exemplu, plăteşte 4% pe an pentru depozitele lichidate în intervalul de 12 -18 luni de la constituire.

De asemenea, BCR continuă să promoveze deschiderea de depozite prin internet banking sau prin telefon, acordând în aceste cazuri un plus de dobândă de un sfert de punct procentual.

Din poziţia de lider de piaţă, BCR dă semnale importante prin calibrarea dobânzilor la economisire.

Pe parcursul crizei banca şi-a schimbat de mai multe ori abordarea în funcţie de conjunctura de pe piaţă privind lichiditatea, dar şi de disponibilitatea resurselor externe de finanţare. Astfel, au existat perioade în care BCR a pus presiune în sensul creşterii dobânzilor pe piaţă, rostogolind promoţiile mai ales în cazul dobânzilor la euro, care au alternat cu altele precum cea actuală în care banca se arată mai preocupată de refacerea marjelor de dobândă pe fondul deteriorării profitabilităţii în ultimele trimestre.

Cu dobânzile practicate începând de pe 9 mai care se situează sub dobânda-cheie de 5,25% pe an a băncii centrale, BCR se plasează în zona băncilor mai puţin darnice, mizând pe un sistem de bonificare selectivă pentru reţinerea clienţilor.

BRD, principalul concurent, oferă în prezent dobânzi cuprinse între 4,75% şi 5,75% la depozitele în lei cu scadenţe de la o lună la douăsprezece luni, în timp ce pentru varianta de economisire în euro plăteşte dobânzi de la 2,5% până la 3,75% pe an. De asemenea, Raiffeisen acordă dobânzi de până la 5,75% pe an la depozitele în lei de peste 55.000 de lei constituite pe perioade de douăsprezece luni. În cazul depunerilor în euro mai mari de 30.000 de euro dobânzile sunt cuprinse între 2,75% şi 3,75% pe an.

La rândul său, Banca Transilvania plăteşte dobânzi de peste 5% pe an la depozitele în lei, în timp ce dobânzile la euro pornesc de la 3% pe an.

Câştigurile pot fi considerate consistente la o rată a inflaţiei care a coborât la 1,8% în aprilie, însă aceasta ar putea intra pe o tendinţă de creştere în lunile următoare. De asemenea, valoarea economiilor în lei este afectată de deprecierea rapidă a monedei naţionale în ultimele săptămâni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO