Bănci și Asigurări

Bank Leumi vinde credite ipotecare cu avans zero

15.08.2007, 18:38 36

Bank Leumi va incepe de luna viitoare sa vanda credite ipotecare cu avans zero si va accepta un grad de indatorare pentru clienti de pana la 70% din veniturile eligibile, potrivit normelor aprobate ieri de catre BNR.
"Speram sa incepem sa vindem noile credite in septembrie, pentru ca trebuie sa ajustam produsele si sa comunicam in retea modificarile", a spus pentru ZF Catalin Ionescu, senior director la divizia de retail a Bank Leumi.
Banca va accepta un grad maxim de indatorare de pana la 70%, insa Ionescu subliniaza ca in functie de tipul produsului si de profilul de risc al clientului gradul ar putea sa fie mai mic. Si pentru creditele de consum conditiile vor fi relaxate, insa gradul de indatorare nu va urca pana la 70%.
In cazul finantarilor imobiliare, banca va accepta reducerea pana la zero a avansului si in functie de anul de constructie a imobilului si destinatia constructiei.
Pentru a stabili veniturile eligibile, banca deduce din castigul clientului un cos minim de subzistenta calculat si in functie de venituri.
Astfel, la nivel individual, banca aplica un cos de cheltuieli de cel putin 350 de lei, insa valoarea creste in functie de venituri.
Pentru membri suplimentari in familie banca va lua in calcul cheltuieli de cel putin 250 de lei pentru fiecare membru.
Astfel, pentru o familie de trei membri banca va aplica un cos de subzistenta de 750 de lei, in timp ce BNR a agreat un nivel minim de 735 de lei.
"Ne asteptam sa vedem o crestere a valorii medii a creditelor odata cu aplicarea normelor proprii, in conditiile in care ne orientam catre clientii cu venituri medii si mari", spune Ionescu.
Bank Leumi este a opta banca din sistem care primeste avizul BNR pentru normele proprii, dupa Alpha Bank, BRD-SocGen, Volksbank, BCR, ATE Bank, Banca Transilvania si CEC.
De asemenea, ING Bank Bucuresti, care functioneaza ca o sucursala a ING Bank Amsterdam, a anuntat relaxarea conditiilor de creditare.
In normele proprii de creditare bancile prevad conditii generale similare, acceptand un grad de indatorare de 65%-70%, in timp ce avansul poate cobori la zero pentru creditele ipotecare, in anumite conditii.
Bank Leumi a inceput sa furnizeze informatii pozitive in sistemul Biroului de Credit in urma cu o luna, acesta fiind un criteriu impus de BNR pentru a se aproba un grad maxim de indatorare a clientilor de 70%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO