Bănci și Asigurări

Bancpost simte gustul profitului dupa restructurare

31.10.2007, 19:00 17

Bancpost a obtinut dupa primele trei trimestre un profit net de 14,5 milioane de euro, de peste 5 ori mai mare decat castigul realizat in aceeasi perioada a anului trecut.
Soldul creditelor acordate de Bancpost s-a dublat fata de septembrie 2006, ajungand la 2,8 miliarde de euro, potrivit datelor publicate la Atena de banca-mama, Eurobank EFG.
"In ultimele 12 luni, Bancpost a inceput sa culeaga roadele restructurarii intreprinse in cei doi ani anteriori. Noul model de afaceri adoptat, care copiaza modelul bancii-mama, Eurobank EFG, a condus la o crestere rapida atat a cotei de piata a bancii, cat si a profitabilitatii acesteia", a comentat pentru ZF Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost.
Activele bancii au urcat la 4 miliarde de euro la sfarsitul lunii septembrie, potrivit datelor Eurobank, care includ insa si finantarile externalizate.
Dintre jucatorii de top, doar BCR si Banca Transilvania si-au mai publicat rezultatele financiare. In timp ce BCR a ajuns la active de 16,5 mld. euro, Banca Transilvania (BT) are active de 3,4 mld. euro. Bancpost ar putea astfel sa devanseze BT in clasamentul jucatorilor din sistem, insa ramane de vazut cat de mari sunt activele ramase in bilantul propriu, dupa externalizarile catre banca-mama. BT a castigat in primele noua luni 40 mil. euro, in timp ce profitul net al BCR a urcat la aproape 220 mil. euro.
Bogza spune ca reteaua bancii a crescut din septembrie anul trecut cu 60 de unitati, ajungand astfel la 270 de locatii, in timp ce numarul de angajati s-a mentinut constant.
"A crescut ponderea produselor vandute prin intermediul canalelor alternative", mai spune Bogza, care noteaza, de asemenea, ca grupul construit in jurul Bancpost a ajuns la 10 subsidiare. Grecii au lansat recent si doua companii de asigurari, una specializata pe asigurari generale, iar cealalta pe asigurari de viata.
Bancpost a vandut in trimestul al treilea al acestui an credite in valoare de 391 mil. euro, in scadere comparativ cu trimestrul al doilea, cand soldul a crescut cu 541 mil. euro. Totusi, comparativ cu trimestrul al treilea din 2006, vanzarile de imprumuturi au urcat cu 58%. In aceste conditii, Bancpost a ramas si in ultimul trimestru scurs cea mai "productiva" subsidiara a grupului din regiunea Europei Centrale si de Est (numita Noua Europa), in timp ce filiala din Polonia a devenit mai dinamica, cu vanzari de 367 mil. euro.
Bancpost ramane cea mai mare subsidiara din Noua Europa si din punctul de vedere al activelor, fiind urmata de filiala din Bulgaria, care are active de 2,8 mld. euro.
Din punctul de vedere al profitului, Bancpost se situeaza insa doar pe pozitia a treia, fiind depasita de filialele din Bulgaria (cu 31,2 mil. euro) si din Turcia (cu 16,6 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO