Bănci și Asigurări

Bancpost: cea mai dura masura impotriva fraudelor cu carduri

05.05.2008, 17:53 37

Bancpost a adoptat la sfarsitul saptamanii trecute o masura dura, de suspendare a utilizarii cardurilor de debit Millenium la bancomate pentru retragerea de numerar, dupa ce a constatat aparitia unui numar important de fraude.
Cardurile Millenium sunt produse de debit emise de Bancpost pe platforma Maestro, fiind utilizate in general pentru plata salariilor. Bancpost nu a precizat pentru cate carduri a fost luata masura de suspendare a retragerii de numerar de la ATM-uri, afirmand doar ca numarul este "important".
Banca a oferit aceste carduri in cadrul conventiilor de plata a salariilor pentru angajati, incheiate cu diferite companii, insa nu sunt disponibile date privind numarul de unitati emise. Bancpost este unul dintre jucatorii vechi pe piata cardurilor, cu o cota importanta, insa date recente privind aceasta piata nu sunt disponibile.
Aceasta este cea mai dura masura operata de o banca locala in urma unei tentative de frauda. De altfel, clientii Bancpost au fost tinta unui atac de tip phishing la inceputul saptamanii trecute, prin care li se cerea posesorilor de carduri dezvaluirea datelor personale de identificare (numarul cardului si codul PIN). "Deoarece in perioada Sarbatorilor de Paste s-a observat o crestere a numarului de tranzactii suspecte cu carduri de salarii tip Millenium, Bancpost a oprit de la tranzactionare cu numerar la ATM cardurile asupra carora au existat suspiciuni de frauda", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Bancpost joi seara.
Reprezentantii bancii nu au dorit sa ofere mai multe detalii, intrucat in prezent se desfasoara o ancheta a Politiei pentru depistarea fraudulentilor. Aparent, o serie de carduri au fost clonate prin dispozitive speciale montate de fraudulenti la bancomatele Bancpost.
Tentativele de clonare de carduri sunt destul de frecvente, iar bancile dau tot mai multa atentie informarii clientilor privind metodele utilizate de infractori. Spre exemplu, automatele bancare ale BRD-SocGen afiseaza un mesaj prin care clientii sunt sfatuiti sa nu utilizeze un ATM care pare suspect. Raiffeisen Bank a lansat recent o campanie de informare a clientilor, derulata in colaborare cu Politia Municipiului Bucuresti.
Masura luata de Bancpost este insa fara precedent prin dimensiunile sale. Banca a inceput deja inlocuirea cardurilor suspectate de a fi clonate. Pana la primirea noilor carduri, clientii le pot utiliza pe cele vechi pentru retragerea de numerar de la ghiseele bancii sau pentru plati la comercianti prin intermediul POS-urilor, cazuri in care identitatea posesorului poate fi verificata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO