Bănci și Asigurări

Bancile mici urca agresiv in topul activelor la noua luni

Bancile mici urca agresiv in topul activelor la noua luni

Click pentru imaginea marita

14.11.2007, 21:05 120

Alpha Bank este noua ocupanta a locului patru in clasamentul bancilor dupa active la sfarsitul lunii septembrie, urcand de pe opt in decembrie 2006, in timp ce UniCredit Tiriac, intrata pe piata la incepului lunii iunie, se claseaza pe sase, conform datelor Directiei de Supraveghere a BNR, transmise Asociatiei Romane a Bancilor.
Austriecii de la Volksbank, care in decembrie trecut erau pe locul 11, urca acum pana pe pozitia a opta, pe seama cresterii agresive pe retail.
Ambele banci olandeze prezente pe piata au pierdut teren fata de 2006, ING coborand trei pozitii, in timp ce ABN Amro iese din topul celor mai mari zece jucatori, ajungand pe 11.
Tabloul de la sfarsitul lui septembrie arata ca doar doi jucatori din top 10 au reusit sa urce, in timp ce cinci si-au conservat pozitia, iar alti trei au coborat.
Ierarhia la varf ramane neschimbata, avand in vedere distantele mari dintre primii trei jucatori, cu BCR in pozitia de cea mai mare banca din sistem, urmata de BRD-SocGen si Raiffeisen.
Prima schimbare fata de 2006 apare la pozitia a patra, care a fost adjudecata de grecii de la Alpha Bank. Dupa primele noua luni banca a raporat active de 3,7 mld. euro si o dublare a soldului creditelor.
Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank, spune ca evolutia din trimestrul al treilea a fost favorizata si de cresterea cursului, in conditiile in care cea mai mare parte a bilantului bancii este in euro. Alpha a crescut agresiv pe fondul extinderii retelei de unitati (numarul acestora ar trebui sa urce la 125 pana la sfarsitul anului) si al extinderii ofertei de produse pe retail. Grecii si-au revizuit recent planul strategic, vizand sa isi majoreze cota de piata pe active pana la 13% in 2010. Pentru septembrie, banca isi estimase o cota de 6% pe piata creditelor.
Banca Transilvania (BT) ramane dupa primele trei trimestre singurul jucator cu capital privat romanesc din top 10 si se mentine pe pozitia a cincea, cu active de 3,4 mld. euro in septembrie. Robert Rekkers, directorul general al bancii, considera ca nu este realist ca BT sa-si propuna sa urce mai mult in topul activelor, avand in vedere sprijinul de care competitorii se bucura din partea bancilor-mama.
UniCredit Tiriac, care a devenit operationala in vara, dupa finalizarea fuziunii dintre HVB Tiriac (a patra banca din sistem in decembrie anul trecut) si UniCredit Romania (locul 13), incheie plutonul bancilor cu o cota de piata de peste 5%, potrivit datelor BNR.
"Am inregistrat din ce in ce mai multe credite corporate in afara. Pe real-estate avem tranzactii foarte mari si pe absolut toate le-am inregistrat afara", explica Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac. El spune ca nu este ingrijorat de scaderea in clasamentul dupa active fata de cifrele cumulate de fostele HVB Tiriac si UniCredit in decembrie 2006.
"Trebuie avut in vedere ca nu ne-am extins reteaua de sucursale si nici nu am mers pe segmente de piata cu crestere mare precum zona de mass market si IMM-urile. Situatia se va schimba insa de anul viitor, pentru ca am luat decizia strategica de a extinde reteaua, de a intra in retailul de masa si de a fi mai activi pe zona IMM-urilor." Rezultatul ar urma sa fie o echilibrare intre contributia segmentului corporate si a celui de retail la afacerile bancii, 2007 fiind inca dominat de relatia cu clientii companii.
Rasvan Radu afirma ca UniCredit are drept obiectiv sa se numere cel putin in primele cinci banci dupa cota de piata. "Din 2008 incepem cresterea organica, iar locul cinci va reprezenta un prag minim pentru noi." El adauga ca pana la sfarsitul anului ar putea fi integrate si operatiunile sucursalei locale a Banca di Roma, in urma fuziunii din Italia. "In principiu, acesta este obiectivul. Depinde doar de considerente legale." Urmatoarele 11 banci din clasament concentreaza fiecare intre 1% si 5% din activele din sistem. Pe locul al saptelea coboara grecii de la Bancpost, care pierd astfel o pozitie comparativ cu clasamentul din iarna trecuta, desi anuntasera o dublare a creditarii la sfarsit de septembrie. Banca-mama, Eurobank EFG, a anuntat la Atena ca activele detinute pe piata locala urcasera in septembrie la 4 mld. euro, astfel ca alunecarea din clasament se explica tot prin "externalizarea" finantarilor din bilantul local in strainatate.
Volksbank, un jucator foarte agresiv pe retail, continua sa castige teren, urcand pana pe opt, dupa ce la jumatatea anului austriecii isi anuntasera intrarea in top zece. Austriecii spun insa ca nu se vor opri aici si au ambitia de a urca pana pe locul cinci in urmatorii trei ani. Dupa ce si-a extins rapid reteaua teritoriala pentru a castiga cota pe retail, Volksbank incepe sa se uite cu mai multa atentie si spre firmele mici, dar si spre companiile mari.
CEC, ramasa in proprietatea statului, reuseste sa se mentina pe locul noua. La sfarsitul lui septembrie CEC a anuntat o crestere cu 45% a activelor, pana la 8,8 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro) si o dublare a profitului. Radu Ghetea, presedintele bancii, spune ca perioada de restructurare s-a incheiat, astfel ca in perioada urmatoare se va putea pune accent mai mult pe modernizare si eficientizare.
CEC are cea mai mare retea de unitati (aproape 1.400), dar si o buna acoperire chiar si in zonele rurale, insa multe necesita investitii importante pentru reamenanjare.
Topul primilor zece jucatori din sistem este incheiat acum de ING Bank, care nu reuseste sa isi stabilizeze cota de piata, desi olandezii au anuntat o accelerare a dezvoltarii afacerilor pe zona de retail.
Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank, nu este surprins de pozitia bancii si explica scaderea in clasamentul activelor prin faptul ca o serie de tranzactii au fost realizate in afara bilantului sau prin operatiuni integrate cu Amsterdamul si astfel au fost inregistrate la banca-mama. De asemenea, banca a inregistrat scaderi pe operatiunile de trezorerie si al depozitelor atrase de la clienti corporate, desi pe segmentul corporate soldul creditelor a crescut cu circa 50% in prima jumatate a anului, in timp ce creditele de retail s-au dublat.
Clasamentul furnizat de BNR arata o dispersie destul de mare a pietei, in conditiile in care doar 17 dintre cele 39 de banci reusesc sa concentreze mai mult de 1% din activele din sistem.
In alta ordine de idei, in a doua jumatate a topului celor mai mari 20 de banci din sistem predomina urcarile, insa in multe cazuri pe seama consolidarii dintre HVB Tiriac si UniCredit. Nu mai putin de cinci jucatori au reusit sa urce in clasament, in timp ce trei au stationat si doar doua banci inregistreaza scaderi.
ABN Amro continua de asemenea sa piarda teren, coborand pe locul 11, in timp ce Banca Romaneasca isi conserva pozitionarea din decembrie trecut, pe locul 12.
Grecii de la Piraeus, care au crescut foarte agresiv in ultimul an, reusesc sa urce cinci pozitii. Grupul elen a investit puternic in filiala locala, operand recent o majorare de capital cu 172 de milioane de euro. Pentru a sustine o triplare a creditelor in urmatorii trei ani, Piraeus isi va extinde reteaua teritoriala la 250 de unitati, fata de 90, cate opera in septembrie. Pe locul 14 in top urca turcii de la Credit Europe (fosta Finansbank), care reusesc astfel sa castige doua pozitii comparativ cu situatia din decembrie anul trecut. Banca nu a publicat rezultatele pe primele noua luni, insa oficialii bancii sustin ca afacerile pe retail s-au dublat.
Citibank, filiala locala a celei mai mari banci americane, stationeaza dupa primele trei trimestre pe locul 15 pe piata locala.
Ungurii de la OTP, care crescusera puternic la active in ultimii doi ani, pierd acum doua pozitii fata de decembrie, coborand pe locul 16. Intrati pe piata in 2004, prin achizitia unei banci de mici dimensiuni, maghiarii au ca tinta sa ajunga la o cota de piata de 5% pe termen mediu. In conditiile in care nu a reusit inca sa isi asigure o retea extinsa, OTP simte din plin presiunea pe costuri pe care o presupune o extindere agresiva a retelei. Banca a operat pe pierderi de anul trecut si abia pentru anul viitor este asteptata trecerea pe profit.
Pe locul 17 se pozitioneaza a doua banca a statului - Eximbank, specializata in garantii si asigurari pentru sustinerea activitatilor de export. Ultimele trei banci din top 20 - Carpatica, Italo-Romena si MKB Romexterra- au reusit fiecare sa urce cate un loc.
Urmeaza alte 18 banci grupate aproape umar la umar dupa valoarea activelor. Unele dintre ele, precum turcii de la Garanti sau israelienii de la Bank Leumi, au devenit foarte active, avand planuri agresive de crestere pe seama investitiilor bancilor-mama. Portughezii de la Millennium figureaza in clasamentul BNR pe septembrie pe locul 36 din 38, in timp ce Bank of Cyprus ocupa pozitia 37.
Ramane de vazut cum se vor misca mai departe bancile care si-au schimbat actionarii majoritari anul acesta - MKB Romexterra sau ATE Bank. De asemenea, San Paolo IMI ar urma sa fuzioneze cu C.R. Firenze, conform consolidarii din Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO