Bănci și Asigurări

Care mai sunt băncile de importanţă sistemică din România? În general, băncile sistemice intră în exerciţiile de evaluare a calităţii activelor şi în testele de stres şi, dacă au probleme, intră în mecanismul de rezoluţie şi redresare

Care mai sunt băncile de importanţă sistemică din...

Autor: Claudia Medrega

23.01.2024, 00:06 4362

În România sunt nouă bănci de importanţă sistemică, respectiv Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, CEC Bank, Alpha Bank România, OTP Bank România şi Exim Banca Românească (fostă EximBank) Aceste bănci sunt şi în topul celor mai mari instituţii de credit după active de pe piaţa locală l Băncile de importanţă sistemică trebuie să menţină anumite niveluri de capital  Printre criteriile luate în considerare pentru identificarea băncilor de importanţă sistemică figurează nivelul activelor, importanţa (valoarea plăţilor efectuate la nivel naţional, depozitele atrase de la sectorul privat şi creditele acordate populaţiei şi companiilor), precum şi complexitatea şi interconectivitatea.

Banca Naţională a stabilit în anul 2023 că în sistemul bancar românesc sunt nouă bănci de importanţă sis­te­mică, aceleaşi ca şi în anul 2022, când s-a extins lista insti­tuţiilor de importanţă sistemică cu grupul EximBank.

Concret, cele nouă bănci sistemice sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, CEC Bank, Alpha Bank România, OTP Bank România şi Exim Banca Românească. Aceste bănci sunt şi în topul celor mai mari instituţii de credit după active de pe piaţa locală.

Instituţiile de credit de importanţă sistemică sunt entităţile de dimensiuni mari comparativ cu activele sistemului financiar în ansamblu şi/sau cu economia reală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO