Bănci și Asigurări

Bancile ezita cu reducerea dobanzilor, dar marjele de castig se ingroasa

Bancile ezita cu reducerea dobanzilor, dar marjele de castig se ingroasa
27.05.2009, 00:00 35

Doar companiile au reusit sa obtina dobanzi substantial mai bune la creditele contractate in martie, media coborand la 6,75% pe an, fata de 7,34% pe an in februarie, in timp ce clientii individauli au fost nevoiti sa plateasca mai mult pentru un imprumut, fie in lei sau in euro.

In aceste conditii, marjele de castig ale bancilor (diferenta intre dobanzile percepute la credite si cele platite la depozite) s-au ingrosat pe segmentul populatiei, cat si pentru companii pe zona de finantari in lei, singura scadere fiind inregistrata pe segmentul finantarilor corporate in euro.
„E o masura de precautie (majorarea marjelor, n. red.). Stii clar ca vor fi companii si populatie care nu vor putea sa plateasca, iar pierderile vor fi mai mari. Poti sa recuperezi doar crescand ratele de dobanda pentru cei care sunt buni platitori", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.
Pe segmentul populatiei bancile au avut in martie marje de castig de 2,6 puncte la lei, fata de 2,3 puncte in luna precedenta. La euro marja a urcat la 3,7 puncte, fata de 1,7 puncte in decembrie sau 3,5 puncte in martie anul trecut. Pe zona companiilor, marja la lei a urcat la 4,3 puncte in martie, de la 3,5 puncte in februarie. In schimb, la euro marja s-a ingustat la un minim istoric de 1 punct procentual.
Chidesciuc explica scaderea mai puternica a dobanzilor la creditele in euro pentru companii prin puterea de negociere sporita a acestui segment de clientela, dar si prin contextul favorabil - scaderea costurilor pe pietele externe si imbunatatirea perceptiei asupra economiei romanesti datorita acordului de finantare negociat cu FMI si Uniunea Europeana.
Primele vor scadea dobanzile la euro
„La euro ma astept la scaderi destul de pronuntate. Ratele la credite la lei cred ca vor scadea mai greu. Oricum sunt mult peste cele la euro, ceea ce face ca imprumuturile in euro sa fie mai atractive in continuare. Ar trebui adoptata o politica care sa permita scaderea ratelor la creditele in lei", mai spune Chidesciuc. Economistul ING noteaza ca masurile adoptate de BNR in ultimele doua luni, de injectie consistenta de lei in piata monetara si asigurarea stabilitatii dobanzilor sunt bine-venite, dar efortul trebuie sa continue.
De altfel, indicatorul pietei interbancare ROBOR (care arata costul la care bancile isi imprumuta bani intre ele) pentru scadenta de trei luni inca stationa in martie la niveluri inalte, de 14%-15% pe an. Abia din mai masurile luate de BNR au inceput sa creeze efecte, dobanzile coborand pe piata interbancara spre 10% pe an.
Creditarea isi revine spre sfarsitul anului
„Scaderea ROBOR se va vedea mai bine in ratele la credit abia din august - septembrie, ceea ce ar trebui sa ajute creditarea catre final de 2009 - inceput de 2010", mai spune Chidesciuc.
Nivelul ridicat al dobanzilor a determinat o franare brusca a creditarii. Practic, incepand din toamna trecuta, creditele noi vandute de banci au insumat mai putin decat ratele rambursate lunar de clienti, astfel ca soldul a scazut. In aceste conditii, ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental a coborat la 15% in martie anul acesta, fata de 53% in martie 2008.
Statul s-a imprumutat agresiv de pe piata monetara de la inceputul anului, pentru a-si acoperi necesarul de lichiditati, creat pe fondul scaderii veniturilor incasate la buget din ultimele luni ale anului 2008.
BNR a oferit bancilor posibilitatea de a refinanta achizitiile de titluri de stat, insa a ezitat pana luna trecuta sa injecteze masiv lichiditati in sistem, temandu-se ca o scadere a dobanzilor ar incuraja speculatorii straini sa parieze din nou impotriva leului.
In aceste conditii, bancile au preferat sa-si plaseze disponibilitatile fara risc in titluri de stat, oferta de credite pentru clientela privata fiind puternic subtiata. Bancile s-au luptat in schimb pentru atragerea de depozite de la clienti, ceea ce s-a vazut in cresterea dobanzilor.
Pentru depozitele in lei bancile au platit o dobanda medie de 16,2% atat firmelor, cat si clientilor individuali. Doar in februarie dobanzile urcasera usor mai sus. In schimb, la credite dobanzile s-au mentinut la aproape 19% pe an pentru populatie, respectiv aproape 21% pe an pentru companii.
La euro, bancile au platit o dobanda medie de 6,4% pe an clientilor individuali, mentinand astfel palierul ultimelor patru luni. Pentru firme dobanda medie a urcat usor, la 5,6% pe an, fata de 5,3% pe an in februarie.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat recent ca bancile au devenit „captive", in conditiile in care au platit dobanzi foarte mari la depozite pentru a atrage clienti, insa remuneratia mai buna nu a reusit sa stimuleze semnificativ economisirea. Practic, bancile au ajuns sa concureze pentru aceiasi clienti, care au putut sa speculeze intre diferitele oferte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO