Bănci și Asigurări

Băncile cu capital austriac BCR şi Raiffeisen au majorat creditarea în 2023 cu doar 6%, respectiv 3%, sub inflaţie. Creşterea economică a fost de 2% anul trecut şi inflaţia anuală de 6,6%. De ce nu dau mai multe credite în condiţiile în care raportul credite/depozite este în jurul a 75%? Nu pot sau nu vor?

Autor: Claudia Medrega

01.03.2024, 16:00 2068

Băncile româneşti cu capital austriac, ca şi alte bănci cu capital străin prezente în România, folosesc depozitele atrase de la clienţii retail şi corporate de pe piaţa locală ca să finanţeze economia României prin credite, şi nu aduc bani din Austria sau din alte ţări de provenienţă ale acţionarilor majoritari, pentru creditare  Dar, băncile nu folosesc toţi banii din depozite pentru creditarea economiei, raportul credite/depozite fiind în jurul a 75% Willi Cernko, CEO al Erste, proprietarul BCR, a răspuns în conferinţa de anunţare a rezultatelor financiare că „România rămâne o ţară de bază“ pentru Erste şi că „vede potenţial de creştere“ pe această piaţă.

Băncile româneşti cu capital austriac BCR şi Raiffeisen, aflate în top 5 cele mai mari bănci după active din România, au majorat creditarea în 2023 cu doar 6%, respectiv 3%, faţă de 2022, sub inflaţie, în condiţiile în care economia a avut o creştere de 2% anul trecut, în timp ce inflaţia anuală a coborât la 6,6%.

Procentele de creştere a creditării la cele două bănci au fost şi sub ritmul mediu de creştere a creditării la nivelul întregului sistem bancar, format din 32 de bănci, de circa 7%.

De altfel, mai multe bănci cu capital străin au intrat în amorţire în ultimii ani, majorând creditarea cu procente mici, sub inflaţie, astfel că procesul de creditare a economiei a ajuns să se bazeze mai mult pe băncile româneşti. În ultimii ani topul băncilor mari a evidenţiat o ascensiune puternică a activelor băncilor româneşti pe fondul intensificării creditării.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO