Bănci și Asigurări

Băncile au tăiat abrupt dobânzile la depozitele populaţiei la 12 luni, de la 8% la 6%, în condiţiile în care stau pe munţi de bani. Cele mai mari 10 bănci din România oferă dobânzi la depozitele retail cuprinse între 5% şi 7% pe 12 luni, cu cel puţin 1,5 puncte procentuale mai puţin faţă de ianuarie 2023

Băncile au tăiat abrupt dobânzile la depozitele...

Autor: Mircea Nica

01.02.2024, 16:00 176

 Dobânzile la depozitele bancare la termen ale populaţiei au ajuns la sub 7%, chiar sub 6% pe scadenţa de 12 luni, după o perioadă în care inflaţia s-a aflat la cote înalte, dar apoi a mai scăzut  Perspectivele de scădere a inflaţiei în 2024 se observă şi în ofertele băncilor cu dobânzi mai reduse  Pe de altă parte, în timp primele 10 cele mai mari bănci de pe piaţa locală au mers în ultimul an cu variaţii la dobânzile depozitelor la termen mai reduse, alte bănci mai mici au venit cu oferte competitive oferind dobânzi peste media celor mai mari bănci.

Băncile stau pe munţi de bani şi coboară abrupt dobânzile la depozitele populaţiei pentru scadenţa de 12 luni, de la 8% la 6%, în condiţiile în care stocul depozitelor a crescut mult mai mult decât stocul creditelor. Astfel, este supralichiditate în sistemul bancar, creditarea merge prost, şi băncile nu mai au nevoie să atragă economisirile românilor şi plătesc dobânzi tot mai mici la depozite.

De exemplu, stocul creditelor pentru firme a crescut doar cu 8,8 mld. lei în 2023 faţă de 2022, până la 112,3 mld. lei, în timp ce soldul depozitelor corporate a făcut un salt mai mare, de 24 mld. lei, până la 183,5 mld. lei în 2023. Şi în ceea ce priveşte soldul depozitelor populaţiei creşterea a fost de 40 mld. lei în 2023 faţă de anul 2022, până la 218,3 mld. lei. Astfel, se observă că băncile sunt supralichide şi taie dobânzile la depozitele populaţiei. Ofertele dobânzilor la depozitele la termen pentru persoane fizice cu scadenţa de 12 luni ale principalelor 10 cele mai mari bănci de pe piaţa locală au scăzut până la niveluri cuprinse între 5% şi 7%, după o perioadă în care băncile au mers cu dobânzile până aproape de 9% în contextul unei inflaţii de două cifre. Acum, paşii de scădere a dobânzilor la depozite înseamnă de fapt şi un semnal din partea băncilor că perspectivele viitoare includ o reducere a inflaţiei, iar ofertele încep să se ajusteze în acest sens.

Totodată, reducerea dobânzilor în­seam­nă şi că băncile nu mai au nevoie de banii populaţiei, instituţiile de credit fiind supra­lichide, acest lucru fiind datorat şi unei creditări scăzute în piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO