Bănci și Asigurări

Bancherii si-au luat deja adio de la credite de 1,7 mld. €

Bancherii si-au luat deja adio de la credite de 1,7 mld. €
05.05.2010, 23:05 30

Problemele firmelor care se confrunta cu prabusirea vanzarilorsi ale oamenilor care isi vad veniturile diminuate incep sa se vadasi in bilanturile bancilor: sumele intarziate la plata mai mult de90 de zile - pentru care sunt sanse minime sa fie recuperate - ausarit cu 11% doar in martie, ajungand la 7,1 mld. lei (1,7 mld.euro).

"Acesta este efectul crizei. Economia reala merge din ce in cemai prost pentru ca nu s-a luat nicio masura concreta de sprijin,iar asta se reflecta in provizioanele pe care bancile le fac. Inplus, unii agenti economici se protejeaza de creditori intrand debunavoie in insolventa", spune Iuliu Muresan, vicepresedinteresponsabil de managementul riscului la Bank Leumi, un jucator detalie mica din sistem. El spune ca majoritatea companiilor auprobleme cu lichiditatile, dupa ce s-au confruntat cu prabusiri alevanzarilor.

Sumele intarziate la plata mai mult de 90 de zile au urcat depeste trei ori in ultimul an, de la 2 miliarde de lei (0,5 mld.euro) in martie 2009. Bancherii pot practic sa "isi ia adio" de laacesti bani, iar BNR ii obliga sa considere ca sunt sanse minime saprimeasca inapoi si restul creditului pe care il au de recuperat dela respectivul client. Astfel, pentru creditele care inregistreazarestante mai vechi de 90 de zile bancile sunt obligate saconstituie provizioane care sa acopere in intregime expunerea fatade clientul respectiv. Chiar daca detin garantii imobiliare,bancherii au voie sa ia in considerare doar un sfert din valoareaacestora la diminuarea expunerii fata de clientul respectiv.Potrivit celor mai recente date, creditele incadrate ca "pierdere"totalizau 24,5 miliarde de lei la sfarsitul lunii februarie (6 mld.euro), reprezentand 13% din totalul expunerilor bancilor peclientii din afara sectorului financiar.

In alta ordine de idei, Muresan spune ca reapar tensiuni si inzona clientilor individuali, unde lucrurile pareau ca se asaza, iarcreditele neperformante se plafonasera.

"Se resimt si la clientii persoane fizice intarzieri la plata.Daca speram ca lucrurile s-au calmat, in mod cert eventualemajorari ale cotei unice de impozitare sau ale TVA vor aduce maimulte probleme. Economia reala nu poate absorbi aceste socuripentru ca nu s-au luat masuri la timp", spune Muresan.

Cresterea restantelor din martie a avut loc chiar in conditiilein care numarul debitorilor cu intarzieri la plata a scazut cu4,4%, pana la 212.544. Aceasta inseamna practic ca valoarea medie arestantei fiecarui client a crescut.

Cererea de credite isi revine timid

Numarul clientilor care au batut la usile bancilor pentrucredite a crescut totusi usor in martie, fata de luna februarie,arata datele BNR. Astfel, bancile au trimis in martie la CentralaRiscurilor Bancare (CRB, divizia a bancii centrale specializata ingestionarea informatiilor privind creditele acordate in sistem)136.931 de interogari privind clienti potentiali, cu 34% mai multedecat in februarie. Totusi, numarul este doar putin peste medialunara din 2009.

In paralel cu revenirea cererii a aparut si o crestere marginalaa numarului de clienti cu credite in derulare, pentru prima datadupa mai bine de un an de scaderi. Bancile aveau astfel 970.154 declienti cu imprumuturi in derulare (potrivit datelor CRB, carecentralizeaza insa informatii doar despre creditele fata de unsingur client mai mari de 20.000 de lei), cu 500 mai multi decat infebruarie.

Creditul privat a crescut in martie doar pe partea de finantariin valuta, cererea mai mare venind din partea companiilor. Inschimb, clientii individuali raman reticenti la contractarea de noifinantari, dupa ce au trecut prin socul cresterii cursului si adobanzilor in 2009, iar veniturile nu mai sunt sigure.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO