Bănci și Asigurări

Bancherii români de la Londra se întorc acasă. Ernst & Young îşi ia şef pe tranzacţii de la Merrill Lynch

Bancherii români de la Londra se întorc acasă. Ernst & Young îşi ia şef pe tranzacţii de la Merrill Lynch

În 2004 Florin Vasilică încă lucra la JP Morgan Chase. Foto Cătălina Filip

Autor: Claudia Medrega

04.09.2012, 00:02 2866

Florin Vasilică, unul dintre reprezentanţii generaţiei de tineri bancheri care şi-au construit o carieră în City-ul londonez la începutul anilor 2000, s-a întors în România pe un post de şef al echipei de asistenţă în tranzacţii la Ernst & Young, una dintre cele patru mari firme internaţionale de audit şi consultanţă. El nu şi-a găsit locul în băncile locale, unde oricum zona de investment banking a rămas puţin dezvoltată.

Florin Vasilică a lucrat în ultimii şase ani pentru gigantul american Merrill Lynch, ultima poziţie fiind cea de head of investment banking pe Europa de Sud-Est. Bancherul a acoperit astfel şi zona de business pe România.

În 2002, pe când lucra pentru JP Morgan Chase, Vasilică a participat la discuţiile pentru obţi­nerea mandatului de consultant la pri­vatizarea BCR. Până la urmă a fost preferată banca japoneză Daiwa. În perioada 2001-2005 a lucrat la JP Morgan, iar între 1999 şi 2000 pentru Chase Manhattan.

Printre bancherii de la Londra care s-au în­tors în ţară în ultimii ani se numără Ciprian Pălti­neanu, în prezent şef pe portofoliul de com­panii mari din divizia corporate a UniCredit, şi Sergiu Manea, instalat în primă­vară ca vicepreşedinte executiv pe large corpo­rates şi trezorerie la BCR. Teoretic, aceşti ban­cheri cu experienţă câştigată în cele mai pu­ternice centre financiare ale lumii sunt candi­daţi puternici pentru poziţii de top mana­gement în băncile din România, însă până acum niciunul nu a obţinut un post de CEO.

Dacă până nu demult strâmbau din nas la ideea de a se întoarce în ţară, restructurările dure prin care trec inclusiv giganţi ca JP Morgan şi Merrill Lynch i-ar putea stimula să ia în calcul job-uri la Bucureşti unde să contribuie la dezvoltarea pieţei locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO