Bancherii români de la Londra se întorc acasă. Ernst & Young îşi ia şef pe tranzacţii de la Merrill Lynch

Autor: Claudia Medrega 04.09.2012

Florin Vasilica (JP Morgan PLC)



Florin Vasilică, unul dintre reprezentanţii generaţiei de tineri bancheri care şi-au construit o carieră în City-ul londonez la începutul anilor 2000, s-a întors în România pe un post de şef al echipei de asistenţă în tranzacţii la Ernst & Young, una dintre cele patru mari firme internaţionale de audit şi consultanţă. El nu şi-a găsit locul în băncile locale, unde oricum zona de investment banking a rămas puţin dezvoltată.

Florin Vasilică a lucrat în ultimii şase ani pentru gigantul american Merrill Lynch, ultima poziţie fiind cea de head of investment banking pe Europa de Sud-Est. Bancherul a acoperit astfel şi zona de business pe România.

În 2002, pe când lucra pentru JP Morgan Chase, Vasilică a participat la discuţiile pentru obţi­nerea mandatului de consultant la pri­vatizarea BCR. Până la urmă a fost preferată banca japoneză Daiwa. În perioada 2001-2005 a lucrat la JP Morgan, iar între 1999 şi 2000 pentru Chase Manhattan.

Printre bancherii de la Londra care s-au în­tors în ţară în ultimii ani se numără Ciprian Pălti­neanu, în prezent şef pe portofoliul de com­panii mari din divizia corporate a UniCredit, şi Sergiu Manea, instalat în primă­vară ca vicepreşedinte executiv pe large corpo­rates şi trezorerie la BCR. Teoretic, aceşti ban­cheri cu experienţă câştigată în cele mai pu­ternice centre financiare ale lumii sunt candi­daţi puternici pentru poziţii de top mana­gement în băncile din România, însă până acum niciunul nu a obţinut un post de CEO.

Dacă până nu demult strâmbau din nas la ideea de a se întoarce în ţară, restructurările dure prin care trec inclusiv giganţi ca JP Morgan şi Merrill Lynch i-ar putea stimula să ia în calcul job-uri la Bucureşti unde să contribuie la dezvoltarea pieţei locale.