Bănci și Asigurări

Bancherii au trecut la pierdere credite acordate populaţiei de 2 miliarde de lei

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Ciprian Botea

12.03.2014, 00:00 559

Credite de peste 8,8 miliarde de lei (circa 2 mld. euro) aveau întârzieri la plată mai mari de 90 de zile la sfârşitul lunii ianuarie, fiind trecute de bănci în categoria pierdere, ceea ce înseamnă că şansele de recuperare a acestora sunt aproape nule. Acestea reprezintă trei sferturi din volumul total al restanţelor acumulate de populaţie la plata ratelor la credite, care a ajuns la 11,5 miliarde de lei (2,5 mld. euro), potrivit datelor BNR.

Volumul restanţelor populaţiei a crescut cu echivalentul a 2 miliarde de lei sau 21% faţă de nivelul din luna ianuarie 2013. Doar pe parcursul primei luni din acest an volumul restanţelor la creditele populaţiei s-a majorat cu 180 milioane de lei. Un număr de 695.000 de clienţi înregistrau întârzieri la plata creditelor la sfârşitul lunii ianuarie. Numărul creditelor restante era de 926.000 de conturi, ceea ce înseamnă că valoarea medie a unei restanţe este de circa 12.500 de lei.

Cel mai mare volum de credite neperformante, de echivalentul a 7 miliarde de lei, este aferent împrumuturilor în valută. Dintre acestea, 4,8 miliarde de lei (peste un miliard de euro) sunt credite în euro, iar 2,3 miliarde de lei sunt credite în franci elveţieni. Clienţii cu credite în franci elveţieni au fost afectaţi puternic de aprecierea francului elveţian în perioada de criză. Restanţele la creditele în lei s-au menţinut la un nivel relativ constant în ultimele luni, după ce la începutul crizei finanţările în monedă locală, cele mai multe fiind împrumuturi fără garanţii, au avansat rapid.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO