Bănci și Asigurări

Bancherii acuza BNR pentru decalajul in aprobarea normelor

17.05.2007, 18:51 14

Prelungirea aparent fara limita a timpului pe care BNR si-l rezerva pentru a aproba normele de creditare a persoanelor fizice a incins spiritele printre bancherii comerciali, care incep sa acuze public distorsionarea concurentei in sistem. De saptamana aceasta, o banca are norme proprii dupa care acorda credite chiar si cu avans zero, in timp ce alti 17 jucatori inca asteapta avizul BNR.
"Este o abordare incorecta. BNR ar trebui sa asigure conditii de competitie la fel pentru toata lumea", spune Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania. Austriecii au depus la BNR de luna trecuta normele proprii de creditare, insa nu stiu cand vor obtine un aviz favorabil. "Centralele bancilor straine se vor implica la un anumit moment. Daca vorbim despre distorsionarea concurentei, este o problema serioasa", afirma Van Groningen.
Robert Rekkers, director general al Bancii Transilvania, catalogheaza situatia drept "ciudata".
"Nu suntem fericiti, dar nu avem ce face. Incercam sa obtinem cat mai repede avizarea normelor proprii", a declarat pentru ZF Rekkers. Desi Banca Transilvania a fost printre primii jucatori care au mers la BNR cu normele proprii, Rekkers se asteapta ca avizul sa vina abia peste 3-4 saptamani. De asemenea, BRD-SocGen spera sa primeasca normele in doua saptamani, "daca totul merge bine", dupa cum spune presedintele Patrick Gelin.
Andreas Maragkoudakis, directorul general al Bancii Romanesti, crede ca sunt sanse ca procedura BNR sa "duca la concurenta inegala intre banci". El da drept exemplu situatia in care unele banci vor ajunge sa poata accepta un grad mai inalt de indatorare a clientilor decat altele. Maragkoudakis considera ca tratarea la nivel individual a bancilor poate conduce la crearea unor reguli diferite pentru jucatori.
Bancherii sustin ca BNR ar trebui sa dea reglementari care sa asigure egalitatea de sanse intre jucatori, lasand la latitudinea lor cum isi administreaza afacerea.
Lipsa de transparenta in criteriile de evaluare si in procesul de analiza a normelor sunt de asemenea printre principalele nemultumiri invocate.
"Ma intreb de ce nu putem avea conditii generale care sa ne permita sa stim ce sa facem. Toate bancile trebuie sa aiba posibilitatea sa ofere aceleasi tipuri de produse", a comentat Gerald Schreiner, presedintele Volksbank. Si Radu Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor, vorbeste despre un "impas" in procesul de avizare a normelor.
"Se pare ca avizarea noilor norme de creditare a ajuns la un impas. Aceasta este informatia pe care am primit-o de la cateva banci si se pare ca este necesar sa ne reintalnim cu BNR pentru a discuta niste lucruri pe care le-am mai discutat si se pare ca nu le-am rezolvat", a spus Ghetea.
De partea cealalta, reprezentantii BNR sustin ca si in conditiile in care unii jucatori pot sa inceapa creditarea dupa norme proprii, concurenta dintre banci nu este afectata semnificativ, intrucat piata este "stabila". "Piata nu este in niciun caz distorsionata. Este atat de stabila ca nicio banca, daca a primit avizul pentru noile norme, nu o poate distorsiona", afirma Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO