Bănci și Asigurări

Bancher grec de cariera, director general la Banc Post

19.07.2004, 00:00 72

Banca elena EFG Eurombank, actionarul majoritar al Banc Post, l-a numit pe George Michelis, fost director general si vicepresedinte al Consiliului Director al Emporiki Bank Grecia (fosta Commercial Bank of Greece), in functia de director general al bancii romanesti.
Potrivit unor surse bancare citate de Mediafax, Michelis este incepand de vinerea trecuta si membru al consiliului de administratie al Banc Post. Noul director general asteapta avizul Bancii Nationale a Romaniei pentru a-si prelua atributiile.
Goerge Michelis are 54 de ani si este doctor in economie la Universitatea Northeastern din Boston.
Michelis a fost membru fondator al unei alte mari banci elene, Egnatia Bank, si a activat in perioada 1990 - 1994 ca vicepresedinte al acestei institutii.
Adunarea Generala a Actionarilor a Banc Post a aprobat in sedinta de vineri si completarea conducerii administrative cu un reprezentant al societatilor de investitii financiare (SIF) - directorul general adjunct la SIF Banat - Crisana, Carmen Dumitrescu.
EFG Eurobank Ergasias detine 53,25% din capitalul Banc Post, iar cele cinci SIF controleaza 30% din banca, avand cote egale de cate 6%.
Ceilalti actionari sunt GE Capital - 8,75% din capital, precum si salariatii si pensionarii bancii, care detin restul de 8% din actiuni. Recent, Eurobank a lansat o oferta de cumparare a actiunilor detinute de salariati.
In luna mai, fusese anuntata numirea in functia de director general executiv al bancii a lui David Watson, care detinuse anterior pozitia de reprezentant al Eurobank in Consiliul de Administratie.
Numirea sa avea loc in contextul in care banca se afla intr-un proces de reorganizare a managementului, prin separarea functiilor de conducere administrativa si de conducere executiva.
David Watson nu a putut insa ocupa functia executiva in conditiile in care avea responsabilitati la nivel de grup pentru intreaga zona a Europei de Sud-Est, in timp ce reglementarile BNR ii impuneau o prezenta stabila la Bucuresti.
Elena Petculescu, care se afla la conducerea bancii din 1991, detine in continuare functia de presedinte al Consiliului de Administratie, separata insa de atributiile executive.
Actionarii Banc Post aveau pe ordinea de zi a adunarii de vineri si schimbarea sediului principal al bancii, care va fi amplasat in Calea Vitan.
In ceea ce priveste operatiunea de conversie in actiuni a imprumuturilor din partea BERD si IFC, acesta urmeaza a fi discutata intr-o alta intalnire a actionarilor, probabil pana la sfarsitul lunii august.
In 1998, BERD si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, au acordat Banc Post doua imprumuturi de cate 10 milioane de dolari convertibile in actiuni. Numai opt milioane de dolari din fiecare imprumut pot fi transformati in titluri.
Banc Post se situa la sfarsitul anului trecut pe pozitia a saptea in sistemul bancar, cu active de circa 618 milioane de euro si o cota de piata de 4,2%, in usoara crestere fata de sfarsitul lui 2002.



 



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO