Bănci și Asigurări

Banca Trasilvania acorda si anul acesta actiuni gratuite

17.03.2004, 00:00 15

Banca Transilvania va acorda si anul acesta actiuni gratuite prin incorporarea unei parti a profitului in capitalul social pentru continuarea dezvoltarii activitatii, confom directorului general al bancii, Robert Rekkers. "O parte din profitul de anul trecut va fi repartizat pentru rezerve, iar o alta parte, cel putin 25% va fi inclusa in capitalul social, iar actionarii vor primi actiuni gratuite," a declarat Rekkers. Majorarea repetata capitalului social cu profiturile obtinute a stat la baza dezvoltarii bancii in ultimii zece ani.
Bancile romanesti sunt in cautarea unor surse de finantare pe termen lung, pentru a echilibra scadentele creditelor acordate cu cele ale surselor de finantare. Mai multe banci au anuntat la inceputul acestui an ca vor sa atraga finatare prin emisiune de obligatiuni. Banca Transilvania nu va apela insa, cel putin in perioada urmatoare, la asemenea imprumuturi "Am studiat posiblilitatea de a emite obligatiuni, dar deocamdata nu ne intereseaza," a spus Rekkers. Directorul bancii a refuzat insa sa comenteze informatiile aparute pe piata de capital potrivit carora banca intentioneaza sa atraga finantarea prin emisiunea de noi actiuni. "Consiliul de administratie al bancii se va intruni saptamana aceata, iar hotararile acesteia vor fi facute publice dupa aceea," a spuns el.
Actiunile bancii au inregistrat o crestere puternica la Bursa in ultimele zile pe fondul zvonurilor de pe piata privind intentiile bancii de majorare a capitalului social, iar capitalizarea bursiera a bancii a ajuns la 205 milioane de dolari. Cotatia actiunilor a urcat ieri cu 1,5% si a atins un nou maxim de 6.850 lei/actiune, fiind cele mai tranzactionate de la Bursa de Valori.
Banca Trasnilvania a incheiat, ieri cu Ministerul Finantelor Publice, un acord de finantare de 10 milioane de dolari, suma alocata de Banca Mondiala pentru proiecte de dezvoltare rurala. Creditele sint destinate societatilor cu capital majoritar privat angajate in activitati legate de economia rurala. Banca a deschis ieri cea de-a 75 unitate, reteaua teritoriala urmand sa ajunga la 100 de unitati pana la finalul acestui an. Investitiile prognozate de banca pentru aceasta perioada se vor ridica la aproximativ noua milioane de euro.
Banca doreste o expunere mai mare in Bucuresti, unde reteaua de sucursale va ajunge, pina la sfarsitul acestui an, la 12, fata de opt in prezent. In 2005 un centru de coordonare al bancii ar putea fi deschis in Capitala.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO