Bănci și Asigurări

Banca Transilvania taie din dobanzile la depozitele in lei si in euro

15.03.2009, 21:02 61

Banca Transilvania (BT), singurul jucator din top zece cu capital privat local, a redus dobanzile platite la depozitele in euro si la conturi de economii in lei si in euro cu pana la jumatate de punct procentual.

Astfel, la depozitele in euro pe trei luni dobanda este acum de 7% pe an, fata de 7,25% pe an cat era inainte de modificare. La contul de economii in euro dobanzile platite in functie de sold au fost reduse cu cate jumatate de punct procentual, urcand acum de la 4,5% la 5,5% pe an.
Singura modificare la produsele in lei a fost operata la un cont de economii, unde dobanda pentru solduri mai mari a coborat tot cu jumatate de punct procentual, la 14% pe an. 
Banca Transilvania se pozitioneaza in mod traditional in partea de sus a pietei in functie de dobanzile oferite la produsele de economisire, in conditiile in care nu beneficiaza de sustinerea financiara a unui grup financiar international. Chiar si dupa aceste modificari, dobanzile raman la niveluri inalte. Pentru depozitele clasice la termen dobanzile platite de BT la lei sunt setate la niveluri de 13,5%-13,75% pe an, in functie de scadenta. La euro dobanzile urca de la 5,55% pana la 7% pe an.
Cele mai ridicate niveluri de dobanda din ofertele standard ale bancilor ajung la 15%-16% pe an la sumele in lei, respectiv 7% - 7,3% pe an la cele in euro.
Recent si Bancpost a decis sa reduca usor dobanzile la unele depozite in euro. Acestea sunt primele semnale privind sfarsitul perioadei de crestere puternica a dobanzilor pe partea de economisire, la mai bine de un an de la inceputul acestei miscari. 
Banca Transilvania detine o retea formata din peste 500 de unitati si are peste 6.000 de angajati.
Cel mai mare actionar este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). BERD a intrat in actionariatul Bancii Transilvania in 2001, cu o participatie de 15%, pe care si-a diminuat-o intre timp la 14,54%, potrivit ultimelor raportari de la Bursa de Valori Bucuresti.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO