Bănci și Asigurări

Banca Transilvania primeşte ratingul de investment grade de la Moody’s în prima evaluare a agenţiei americane pentru cea mai mare bancă din România. Omer Tetik, CEO, BT: Este un moment şi un pas important, în contextul în care cerinţele de capital, în România şi Uniunea Europeană, sunt tot mai stricte

Banca Transilvania primeşte ratingul de investment grade...

Autor: Liviu Popescu

03.12.2023, 15:20 7059

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare instituţie de credit din România, a primit calificativul de “investment grade” din partea agenţiei Moody’s, potrivit unui comunicat de presă.

Perspectiva stabilă a rating-urilor pe termen lung ale BT reflectă aşteptările Moody’s, conform cărora performanţa financiară, în special capitalul şi profitabilitatea, vor rămâne solide, în pofida unui context macroeconomic mai puţin favorabil şi în cazul în care structura pasivelor nu se schimbă semnificativ pentru a îndeplini cerinţele MREL (cerinţele legale de datorii eligibile).

Standardele europene prevăd ca băncile să asigure permanent un nivel optim de fonduri eligibile MREL, distincte de depozitele clienţilor, care sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare. 

“Ne bucurăm că, de acum înainte, Banca Transilvania beneficiază de evaluare din partea a două agenţii internaţionale de rating, una dintre ele fiind Moody’s, care confirmă poziţia solidă a BT. Este un moment şi un pas important, în contextul în care cerinţele de capital, în România şi Uniunea Europeană, sunt tot mai stricte iar acreditările agenţiilor internaţionale de rating susţin eforturile noastre de a menţine un cost al capitalului cât mai bun, care să contribuie la competitivitatea economiei României”, spune Ӧmer Tetik, director general, Banca Transilvania.

Rating-urile atribuite Băncii Transilvania se referă, de asemenea, la implementarea în business a principiilor de ESG, în conformitate cu Moody's Investors Service's General Principles for Assessing Environmental, Social and Governance Risks.

Moody’s consideră că Banca Transilvania gestionează adecvat riscurile, după cum o demonstrează capitalizarea solidă şi lichiditatea semnificativă şi în ciuda apetitului ridicat pentru creştere atât organică, cât şi prin achiziţii.

 

Rating-urile Moody’s pentru BT:

 

Baa2/P-2 pentru depozite pe termen lung şi scurt;

Baa3/P-3 pentru emitenţi pe termen lung şi scurt;

Perspectivă stabilă privind rating-urile pe termen lung;

Rating-uri de risc de contraparte (CRR) pe termen lung şi scurt Baa1/P-2;

Evaluare de credit de bază (BCA) ba1 şi un BCA ajustat;

Evaluări ale riscului de contraparte (CR) Baa2(cr)/P-2(cr).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO