Bănci și Asigurări

Banca Transilvania, plus 62% la profit in T1

Banca Transilvania, plus 62% la profit in T1

Click pentru imaginea marita

24.04.2008, 18:29 24

Banca Transilvania (TLV) a raportat in primul trimestru (T1) un profit brut de 60,26 mil. lei (16,3 mil. euro), in crestere cu 65% fata de castigul din perioada similara a lui 2007. Ritmul de crestere al profitului din primul trimestru este dublu fata de cel prognozat pentru acest an, de 31%.
"Intregul profit a provenit de pe partea operationala", a declarat pentru ZF Robert Rekkers, CEO-ul bancii.
Banca si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 300 mil. lei (84,5 mil. euro, la cursul mediu de 3,55 lei/euro luat in calcul la realizarea bugetului), pe partea operationala, in crestere cu 31% fata de profitul brut operational obtinut anul trecut, de 230 mil. lei (68,8 mil. euro).
Pe langa rezultatul operational, Banca Transilvania mai are de incasat in acest an circa 15% din cele 90 de milioane de euro re-prezentand pretul pachetului majoritar al BT Asigurari, compania de asigurari pe care a vandut-o anul trecut catre Groupama.
Banca a incasat anul trecut 76,5 mil. euro, din care s-au regasit in profitul brut auditat de la finalul anului circa 50 mil. euro (173,5 mil. lei), potrivit raportului anual, ceea ce ar indica o rata a profitului de 65% din valoarea tranzactiei.
"Diferenta pe care o vom incasa de la Groupama pentru BT Asigurari depinde de rezultatele finale auditate ale companiei si o vom afla in trimestrul al doilea", a precizat Rekkers.
Suma s-ar putea ridica la 13,5 mil. euro, din care circa 9 mil. euro s-ar putea regasi in profitul brut de la sfarsitul anului, pastrand aceeasi rata a profitului.
Banca Transilvania va mai incasa in acest an si 87,5 milioane de euro din vanzarea participatiei de 25% detinuta in cadrul Asiban. Compania de asigurari a fost cumparata tot de grupul francez Groupama pentru 350 mil. euro.
Pastrand marja de profit din tranzactia cu BT Asigurari, de circa 65%, profitul brut al Bancii Transilvania din vanzarea Asiban s-ar putea ridica la circa 57 mil. euro.
Profitul total din cele doua operatiuni ar putea fi astfel de circa 66 mil. euro, suma care se adauga la profitul brut operational, estimat la 84,5 mil. euro.
Reprezentantii bancii nu au dorit sa comenteze pe marginea profitului din vanzarea Asiban.
"Inca nu putem spune cat va fi profitul din vanzarea participatiei la Asiban", a declarat Rekkers. Activele bancii au depasit 4 mld. euro la sfarsitul lunii martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO