Bănci și Asigurări

Banca Europeană de Investiţii dublează ajutorul oferit companiilor româneşti în drumul spre finanţare şi garantează 1,38 miliarde euro în programul Iniţiativa pentru IMM-uri

Banca Europeană de Investiţii dublează ajutorul oferit...

Autor: Alex Ciutacu

03.10.2019, 18:47 649

Grupul Băncii Europene pentru Investiţii îşi extinde sprijinul acordat întreprinderilor româneşti prin suplimentarea sumelor alocate până acum în cadrul programului Iniţiativa pentru IMM-uri început în 2014, potrivit datelor guvernului, dar lansat efectiv în perioada 2016-2017. 

Astfel, ajutoarele acordate de Banca europeană de Investiţii şi de Fondul European de Investiţii s-au ridicat până acum la circa 500 milioane de euro, potrivit reprezentanţilor celor două instituţii, iar plafonul pentru acest program va creşte la 1,38 miliarde euro.

Până acum au fost sprijinite circa 2.000 de IMM-uri prin acest program, iar oficialii BEI susţin că vor ajunge la 5.000 de întreprinderi. Fondurile pot fi accesate în cadrul programului până în 2023, potrivit reprezentanţilor. 

„Iniţiativa pentru IMM-uri combină fondurile structurale cu alte resurse ale UE şi BEI pentru a pune la dispoziţie împrumuturi pentru 5.000 de IMM-uri româneşti în condiţii mai bune, contribuind la crearea de locuri de muncă foarte necesare în sectorul privat. Acest lucru a funcţionat deja foarte bine în ultimul an, motiv pentru care acum majorăm dimensiunea iniţiativei cu mai mult decât dublul fondurilor alocate anterior”, spune Andrew McDowell, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii.

În acelaşi timp, pentru a sprijini decizia Băncii Europene de Investiţii, guvernul României a fost nevoit să majoreze ajutorul alocat în acest program, de la 100 de milioane de euro la 250 milioane euro.

„România este printre statele membre UE care au implementat această iniţiativă şi am reuşit să o transformăm într-un program de marcă pentru IMM-urile din ţara noastră. Mai mult de 2.000 de IMM-uri româeşti au beneficiat de această iniţiativă, fiind deja alocată suma de 500 milioane euro. Împreună cu patenerii noştri, intenţionăm să construim în continuare pornind de la acest succes, în dorinţa noastră ca IMM-urile să devină coloana vertebrală a economiei româneşti”, spune Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe.

În contextul suplimentării finanţărilor, au fost semnate acorduri cu opt bănci din România, urmând ca a noua, UniCredit Bank, să fie semnată săptămâna viitoare, potrivit oficialilor Fondului European de Investiţii. Astfel, băncile care au semnat până acum sunt CEC Bank, BCR, BRD-SocGen, Libra Internet Bank, ProCredit Bank şi Raiffeisen Bank, Banca Transilvania şi ING. 

Acordurile cu instituţiile financiare menţionare urmăresc să faciliteze accesul la finanţare al firmelor româneşti, prin garanţii de 60% pentru fiecare împrumut şi prin scăderea ratelor dobânzilor percepute de bănci, potrivit reprezentanţilor

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO