Bănci și Asigurări

BAC: firmele romanesti depind prea mult de patroni

01.03.2007, 17:09 20

Dependenta managementului unor companii romanesti de proprietarii acestora ajunge sa scada valoarea de vanzare, uneori si cu pana la 50%.
"Un rol important intr-o achizitie il reprezinta calitatea echipei de management deoarece cand cineva cumpara o companie, cumpara si conducerea. Aceasta echipa poate dubla pretul de vanzare al unei companii", a declarat Matei Paun, managing partner al BAC Investment Bank, compania care a intermediat vanzarea Romstal Leasing catre grupul financiar KBC. El crede ca majoritatea companiilor nu pot fi vandute la o valoare mai mare deoarece sunt construite in jurul unui singur om.
"Sunt foarte multe prost organizate care depind in mod exagerat de patron. Trebuie sa-ti iei un manager care sa-ti administreze firma bine."
Un aspect important in evaluarea unei companii care ar putea fi tinta unei achizitii este firma de audit.
"O alta problema este auditarea deoarece foarte putine firme sunt auditate de companii din The Big Four (n.r. - Ernst& Young, Deloitte, KPMG, PricewaterhouseCoopers). De la un anumit nivel incoace este pacat sa nu-ti auditezi firma. Te costa, dar merita", a mai spus Paun.
BAC Investment Bank este o companie care activeaza in regiunea Europei Centrale si de Est de aproape sapte ani si de doi ani si jumatate in Romania, fiind specializata pe vanzari, achizitii si finantari.
"Este clar ca privatizarile se vor incheia in curand si vor incepe achizitiile in sectorul privat. Nu pot spune unde vor fi cele mai multe achizitii deoarece acest sector este foarte fragmentat, foarte diversificat. Orice firma care creste, care este profitabila si e foarte bine administrata poate fi tinta unei preluari", a explicat Paun. El spune ca majoritatea proprietarilor romani de companii sunt neorganizati, nehotarati si vor sa discute cu potentialii cumparatori doar pentru a vedea cat ofera, iar hotararea de a-ti vinde firma este foarte importanta.
"Daca ai o firma si vrei sa o vinzi trebuie sa te intrebi: de ce o vand? O alta intrebare care apare este daca timmingul (n.r. - momentul) e bun si daca pot creste afacerea cu 50% si in viitor, dar asta depinde si de costul de oportunitate al unei alte investitii", a subliniat Paun.
Dinamismul economiei romanesti din ultimii ani si cresterea agresiva a unor sectoare economice an atras atentia nu numai fondurilor de investitii internationale, dar si unor companii puternice la nivel global care au decis sa se extinda in Romania prin achizitii sau investitii greenfield.
Printre acesti investitori se numara fondul de investitii Oresa cu Flamingo International si Fabryo, grupul financiar BNP Paribas care a intrat cu Cardif pe asigurari si cu divizia sa Cetelem pe credite de consum sau americanii de la GE Money, care au achizitioant anul trecut Domenia Credit, Motoractive si Ralfi (brandul de credite de consum Estima Finance). De asemenea, au intrat pe achizitii de firme de leasing belgienii de la KBC si de la Fortis.
Multi investitori de pe zona financiar-bancara considera ca nu exista tinte mari de preluare care sa aiba un pret justificat de pozitia pe piata, astfel ca se orienteaza spre preluarea unor companii de nisa, specilizate pe anumite segmente si care sunt folosite ca baza de pornire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO