Bănci și Asigurări

BA/CA Romania crede ca va ramane in picioare

25.07.2000, 00:00 17



Presedintele Bank Austria Creditanstalt (BA/CA) Romania, Dan Pascariu, este convins ca preluarea Bank Austria de HypoVereinsbank, a doua mare banca din Germania, va avea un impact pozitiv asupra afacerii din Romania a bancii austriece si va conduce chiar la extinderea acesteia.

"Este un semnal pozitiv pentru ca aceasta fuziune ne va plasa, la nivel de grup, pe locul trei in Europa si pe locul intai in Europa Centrala si de Est. In plus, avand in vedere vocatia de retail (operatiuni de ghiseu cu publicul) a HypoVereinsbank afacerea din Romania se va dezvolta pana inclusiv la noi achizitii, dar totul va depinde de cum vor evolua lucrurile pe scena politica si economica din tara", a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Pascariu.

El a adaugat ca un alt aspect care nu va trebui scapat din vedere este faptul ca in urma acestei fuziuni, BA/CA Romania va reprezenta sectorul bancar german pe piata romaneasca, sector practic inexistent dupa anuntul de retragere a BNP-Dresdner Bank de la Bucuresti.

"Unul dintre motivele pentru care a fost preluata Bank Austria l-a reprezentat si reteaua teritoriala din zona Europei Centrale si de Est, de unde reiese clar intentia de extindere pe partea de retail. Un alt atuu pentru noi este faptul ca Bank Austria va ramane o entitate independenta in sensul ca va coordona activitatea intregului grup nou format atat in Austria, cat si in Europa Centrala si de Est", a mai adaugat oficialul BA/CA Romania.

Referitor la planurile de investitii pentru urmatoarea perioada, Pascariu considera ca este prematur sa expuna o noua strategie, dar, in mod cert, anul acesta BA/CA Romania isi va continua planul de investitii stabilit initial.
"In aceste sens pana la sfarsitul anului chiar vom deschide sucursala de la Timisoara", spune presedintele bancii.

BA/CA Romania a devenit operationala in toamna anului 1998, avand in prezent doua sucursale in Bucuresti.
La sfasitul saptamanii trecute, HypoVereinsbank a anuntat ca vrea sa preia cea mai mare banca din Austria pentru 7,3 miliarde dolari.

Potrivit unui anunt facut ieri la Frankfurt, HypoVereinsbank intentioneaza ca pana in 2001 sa reduca personalul Bank Austria din sectorul activitatilor de retail cu 10%, urmand ca in decurs de trei ani sa inchida nu mai putin de 20% din filialele bancii austriece.

Banca germana spera ca acest program de restructurare sa ii aduca economii anuale in privinta costurilor estimate la 500 milioane de euro.
Investitorii HypoVereinsbank nu vad cu ochi buni cresterea expunerii bancii fata de economiile din Europa de Est considerate instabile, vanzarea actiunilor bancii germene provocand ieri scaderea pretului de piata cu peste sase procente. Piata s-a orientat rapid spre titlurile Bank Austria, pentru a beneficia de prima de 34% oferita la cumparare de HypoVereinsbank.

Banca germana a hotarat sa lanseze o emisiune de 114 milioane de noi actiuni pe care le va oferi la schimb pentru actiunile Bank Austria, in raport de unu la unu.
Potrivit oficialilor bancii, costurile fuziunii se vor ridica la 350 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO