Bănci și Asigurări

Avuţia românilor este de circa 33.000 de euro/locuitor faţă de 100.000 de euro/locuitor avuţia europenilor

Avuţia românilor este de circa 33.000 de euro/locuitor...

Autor: Claudia Medrega

07.07.2023, 00:07 6524

Avuţia românilor a ajuns la aproximativ 33.000 de euro/locuitor, însă este de 3,1 ori mai mică decât media Uniunii Europene, de 102.000 euro/locuitor, a declarat Florian Neagu, noul director al Direcţiei stabilitate financiară din BNR.

Avuţia populaţiei a crescut de 2,9 ori în perioada 2003-2020, ajungând la 247 mld. euro. „Stocul avuţiei a crescut de 2,9 ori în perioada 2003-2020, este o creştere semnificativă în ultimii ani, însă avuţia naţională pe locuitor este de 3,1 ori mai mică decât media UE (102.000 euro). În cazul companiilor nefinanciare, avuţia s-a majorat de 3,6 ori în perioada de referinţă, până la valoarea de 256 mld. euro“, a explicat Neagu.

Din perspectiva avuţiei pe locuitor România se plasează doar înaintea Bulgariei (28.300 euro/locuitor) şi a Greciei (21.200 euro/locuitor), conform datelor BNR.

Faptul că stocul de avuţie este semnificativ mai redus decât media UE se vede şi când ne uităm la stocul de depozite şi stocul de credite din România, susţine Neagu. Comparând fluxul, ceea ce se produce în economie, cu stocul, adică ceea ce rămâne efectiv, mai pot fi iden­tificate soluţii astfel încât să avem o convergenţă şi mai bună a avuţiei naţionale din România spre media UE.

În acest sens, Guvernul ar putea să aloce resurse spre ceea ce asigură competitivitate României.

La conferinţa de prezentare a Raportului asupra stabilităţii financiare Florian Neagu a vorbit ieri despre vulnerabilităţile structurale specifice economiei româneşti, care nu prezintă îmbunătăţiri faţă de anul 2022. Harta vulnerabilităţilor structurale la adresa stabilităţii financiare din România include patru elemente, respectiv disciplina scăzută la plată în economie şi vulnerabilităţi în bilanţul firmelor, nivelul scăzut al intermedierii financiare, problema demografică şi schimbările climatice.

„Se conturează necesitatea implementării de politici industriale şi de acţiuni pentru îmbunătăţirea educaţiei populaţiei. BNR are în vedere demararea unor proiecte de educaţie financiară şi în sfera companiilor nefinanciare, precum şi creşterea gradului de pregătire profesională a salariaţilor din bănci.“


 



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO