Bănci și Asigurări

Autoritatile dau drumul la noile legi de tranzactionare pe piata titlurilor de stat

10.08.2001, 00:00 14



Dupa ce in ultimul an a stranit dispute aprige intre institutiile implicate - Banca Nationala, Ministerul Finantelor si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) -, piata titlurilor de stat are incepand de miercuri - 8 august 20001 mult doritul regulament de functionare, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a "Ordinului pentru aprobarea Regulamentului privind operatiunile cu titluri de stat emise in forma dematerializata".

Potrivit acestuia functionarea efectiva a pietei secundare a titlurilor de stat va incepe cu 15 noiembrie 2001. Pana atunci BNR si CNVM au la dispozitie 60 de zile pentru a emite anumite proceduri tehnice si de aplicarea a acestui regulament, iar apoi, Banca Nationala mai are la dispozitie alte 45 de zile pentru a elibera autorizatii dealerilor care vor fi interesati de aceasta piata.

Pe piata secundara a titlurilor de stat se vor tranzactiona titlurile de stat vandute anterior. Fiecare titlu va avea un pret, o cotatie, care va depinde de cerere si oferta si de dobanzile din sistemul bancar. Termenul de referinta va fi randamentul (dobanda tranzactionata) care este raportul dintre dobanda efectiva a titlului si pretul de tranzactionare.

Printre noutatile care le va aduce acest regulament va fi accesul la piata primara a titlurilor de stat si a persoanelor fizice (pana acum era posibil doar accesul persoanelor juridice) prin ordine necompetitive (n.r-ordinele competitive presupun mentionarea dobanzilor).

In plus, titlurile de stat care au o scadenta de pana intr-un an vor putea fi tranzactionate numai pe piata interbancara, iar cele a caror scadenta va fi mai mare de un an vor putea fi schimbare atat pe piata interbancara, cat si pe piata de capital, la cota Bursei de Valori Bucuresti.

Pentru certificatele de trezorerie cu termene de maturitate mai mari de 12 luni, Ministerul Finantelor va fi obligat sa specifice piata secundara pe care se va tranzactiona seria respectiva.

Pana acum principalii jucatori pe piata titlurilor de stat au fost bancile, care au castigat enorm in ultimii ani din plasamentele in titluri de stat, dar potrivit noilor norme, si societatile de valori mobiliare vor avea posibilitatea sa fie acceptate atat pe piata primara, cat si pe cea secundara.

Societatilor de brokeraj care vor dori sa participe la piata primara trebuie sa aiba un capital minim de 75 mld. lei (50% din capitalul social minim impus de BNR pentru o banca comerciala), si un capital de 37,5 mld. lei pentru a participa pe piata secundara, unde sunt ulterior tranzactionate aceste titluri. I

n plus, acestea trebuie sa aiba un cont curent deschis la o banca autorizata ca intermediar al pietei primare, sa faca dovada ca dispune de infrastructura necesara derularii operatiunilor cu titluri de stat (dispune de ghisee de lucru cu clientii, de sali de tranzactionare) si sa aiba dotarile tehnice necesare (echipamente informatice, Reuters, Telerate)



Ce spun cei implicati

"Publicarea acestui regulament de functionare reprezinta fara discutii un pas inainte. Ceea ce va fi foarte important este de vazut care va fi scadenta emisiunilor. Ce varinte se vor alege! Cat priveste accesul societatilor de valori mobiliare, prin limitele de capital, este destul de ingrijorator faptul ca este oarecum blocat. In prezent practic sunt doar cateva societati de brokeraj care ar avea acces", spune Razvan Pasol, director general la societatea de valori mobiliare InterCapital Securities.



"Personal cred ca este normal ca titlurile de stat sa fie tranzactionate pe piata de capital. Asa este in toata lumea. Va fi o concurenta mai mare, piata va fi mai volatila, dar cred totusi ca perioada de un an, practic scadenta tranzactionata pe piata de capital, este ceva cam mare. Nu prea o sa-ti vina sa joci pe o perioada asa de mare. Dar vom trai si vom vedea ce va fi", spune si Sorin Urdiste, senior dealer la Bank Austria Creditianstal Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO