Bănci și Asigurări

Austriecii de la Volksbank pompeaza inca 100 mil. euro in filiala locala

30.03.2007, 20:28 18

Volksbank, unul dintre cei mai agresivi jucatori pe piata de retail, va primi o injectie de capital de 100 de milioane de euro de la actionarul sau majoritar.
Astfel, banca va opera o majorare de capital social cu 112 milioane de lei (33,2 milioane de euro), acesta urmand sa ajunga la 341,1 de milioane de lei (101 milioane de euro). Operatiunea va fi realizata prim emiterea a 1,12 miliarde de actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei/titlu. Actionarii vor plati o prima de emisiune de 0,2 lei/titlu. Astfel, fondurile totale atrase de Volksbank Romania de la actionari vor urca la 336 milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de euro).
Actionarul principal al bancii, grupul austriac Volksbank International, isi va majora astfel participatia in cadrul filialei locale pana la 98,95%.
In actionariatul Volksbank Romania vor pastra participatii mici Unternehmensbeteiligungs Gesellschaft mit beschr?nkter Haftung si ?sterreichische Volksbanken-Aktiengesellschaft, cu cate 0,001% din capital, respectiv Banca Popolare di Vicenza si EM.RO Popolare, cu cate 0,52% din capital.
Volksbank si-a bugetat pentru anul acesta o crestere a portofoliului de credite cu 600 de milioane de euro, corespunzator unei cresteri cu 75%. In 2006, banca realizase mai mult decat o dublare a portofoliului, pana la 800 de milioane de euro.
Gerald Schreiner, presedintele Volksbank Romania, a aratat intr-un interviu acordat ZF in februarie ca in cazul unei majorari a capitalului cu 100 de milioane de euro, banca ar putea sa inregistreze un profit net de 22 de milioane de euro in 2007. La acel moment, el era reticent fata de majorarea care era inca in stadiu de proiect, intrucat aceasta inrautateste indicatorii de profitabilitate ai bancii. Inainte de aceasta majorare banca era oricum supracapitalizata, avand fonduri proprii de 245 de milioane de euro, la active de ceva mai mult de un miliard de euro.
Decizia actionarilor de a majora capitalul, luata in urma cu o saptamana, arata ca austriecii pariaza pe continuarea politicii agresive de castigare de cote de piata. De altfel, Volksbank a reactionat imediat la decizia BNR de a elimina restrictiile la creditarea persoanelor fizice, dezvoltand noi produse, pe care le-au inaintat spre aprobare autoritatii monetare.
Dupa o dublare a activelor in 2006, Volksbank a reusit sa urce mai multe pozitii in topul jucatorilor din sistem, pana pe locul 11.
Banca si-a propus sa ajunga la 130 de sucursale proprii pana la sfarsitul anului, pe langa care va mai opera 100 de unitati in regim de franciza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO