Bănci și Asigurări

Austriecii de la VIG: Afacerile din România ne-au afectat rezultatele din primele nouă luni

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Anelis Baciu

12.11.2013, 19:42 300

Asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG), care controlează o cincime din piaţa românească de asigurări prin companiile Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă, spune că rezultatele înregistrate de grup în perioada ianuarie-septembrie au fost afectate de condiţiile dificile de pe piaţa românească şi de evoluţia slabă a companiei de asigurări auto din Italia.

VIG nu a făcut publice rezultatele după primele nouă luni ale anului, datele urmând să fie anunţate pe 27 noiembrie.

„Vienna Insurance Group se străduieşte să menţină volatilitatea rezultatelor la un nivel cât mai scăzut, având în vedere situaţia actuală a economiei, care a generat condiţii dificile pe piaţa din România şi o evoluţie nefavorabilă a bussinesului pe asigurări auto din Italia. Cu toate acestea, obiectivul de men­ţinere a volatilităţii la un nivel scăzut nu va fi atins în acest an“, se precizează într-un comunicat al grupului.

WikiZF: Profilul companiei Omniasig
 
România este singura piaţă unde austriecii înregistrează pierderi. Grupul a raportat după primele şase luni din 2013 o pierdere brută de 18 mil. euro din operaţiunile derulate pe piaţa românească, de trei ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit ultimelor date disponibile.

De altfel, grupul austriac a reiterat constant în anii de criză ideea că România este cea mai dificilă piaţă pentru grup, unul dintre principalele motive fiind politica preţurilor de dumping din sectorul asigurărilor auto. Afacerile locale ale VIG au scăzut sub 200 mil. euro în primul semestru.

Doar Omniasig şi Asirom au făcut publice deocamdată subscrierile înregistrate după primele nouă luni. Omniasig, cea mai mare companie locală a austriecilor, a avut afaceri în scă­dere cu 20% după primele nouă luni, până la 632 milioane de lei. Asi­rom a raportat un declin mai redus al businessului, de 10%, primele subscrise ajungând la 403 milioane de lei.

Austriecii au decis să adopte o atitudine prudentă în cazul subscrierilor pe RCA şi au majorat tarifele medii pentru astfel de poliţe, dar au pierdut clienţi. Decizia de a restrânge businessul RCA a venit pe fondul volumului mare de despăgubiri după ce companiile locale ale austriecilor intraseră în competiţia pe preţ în 2011 pentru a-şi lărgi baza de clienţi.

Peter Hagen, CEO al VIG, declara în urmă cu o lună într-o conferinţă la Bucureşti că piaţa românească rămâne atractivă pentru grupul austriac datorită potenţialului de creş­tere pe termen lung care „nu a fost atins nici pe departe“. Astfel, în pofida rezultatelor nesatisfăcătoare din piaţa românească şi lipsei de profitabilitate, austriecii susţin că nu au de gând să-şi revizuiască strategia de dezvoltare.

Totuşi, scăderea afacerilor locale din ultimii ani a venit şi pe fondul unei decizii strategice a grupului de a-şi curăţa portofoliul şi de a restructura businessul din România. Tendinţa din ultimii ani a fost de a restrânge businessul local. VIG a vândut în 2010 compania Omniasig Life, un jucător de talie mică din piaţa asigurărilor de viaţă, francezilor de la AXA. Totodată, anul trecut a fost finalizată o fuziune între Omni­asig şi BCR Asigurări, proces care a însemnat practic şi o restructurare dură a afacerilor.

VIG şi-a redus cu 12% numărul angajaţilor din România în 2012, până la 3.480 de persoane, în timp ce un număr de 140 de agenţii teritoriale au fost închise, potrivit datelor din raportul anual publicat de grup la Viena.

Dacă afacerile locale s-au restrâns, pe alte pieţe austriecii continuă să se extindă inclusiv prin achiziţii. De exemplu, în Polonia VIG şi-a consolidat recent poziţia prin achiziţia asigurătorului de viaţă Skandia Zycie, cu subscrieri de 45 milioane de euro în prima jumătate a acestui an.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO