Bănci și Asigurări

Asigurătorii au plătit despăgubiri de 2,1 mil. lei în baza poliţelor facultative de locuinţe pentru incendiul de proporţii din Constanţa în urmă cu un an. Un număr de 94 de apartamente au fost afectate şi 250 de oameni au fost evacuţi din locuinţe.

Asigurătorii au plătit despăgubiri de 2,1 mil. lei în...

Autor: Mircea Nica

23.12.2022, 14:39 167

Companiile de asigurări membre a Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR) au plătit 2,1 mil. lei pentru cele 94 de apartamente afectate de incendiul puternic care a avut loc în urmă cu un an în Constanţa, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii UNSAR. Ca urmare a acestui incident, 250 de oameni au fost evacuaţi din locuinţe. Suma ar putea suferi modificări ca urmare a faptului că unii proprietari nu au finalizat încă lucrările de reparaţie.

“O poliţă de asigurare facultativă a locuinţei poate fi un sprijin financiar important primit în cazul unor situaţii nefericite, precum izbucnirea unui incendiu. Ne dorim ca românii să fie şi mai bine informaţi cu privire la protecţia locuinţelor lor, motiv pentru care vom continua să venim şi mai aproape de proprietari cu informaţii utile, prin intermediul portalului asiguropedia”, a declarat  Alexandru CIUNCAN, Preşedinte & Director General al UNSAR.

Incendiul este principalul pericol identificat de români pentru locuinţele lor: 55% se tem că ar putea fi afectaţi de un astfel de risc, potrivit celei mai recente cercetări sociologice realizate la solicitarea UNSAR . Cu toate acestea, doar 20% din cele 9,6 milioane de locuinţe din România sunt protejate de o poliţă obligatorie PAD împotriva catastrofelor naturale. Dintre acestea, 17% sunt asigurate şi printr-o poliţă facultativă, care poate acoperi inclusiv riscul de incendiu.

În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru locuinţele care sunt deja protejate de o poliţă obligatorie PAD. Aceasta din urmă acoperă 3 riscuri catastrofale (cutremure, inundaţii şi alunecări de teren) până în limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei. Însă, prin intermediul unei asigurări facultative, locuinţa poate fi protejată la valoarea ei reală împotriva multor altor riscuri, precum incendiu, explozie, avarii la instalaţiile de apă şi canalizare, etc. De asemenea, o poliţă de asigurare facultativă acoperă şi eventualele daune pe care proprietarii ar putea să le provoace vecinilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO