Bănci și Asigurări

Ascensiunea lui Trump apasă greu pe dolar: moneda americană continuă să se deprecieze, iar volatilitatea urcă la maximul ultimelor şapte săptămâni

Ascensiunea lui Trump apasă greu pe dolar: moneda...

Autor: Ştefan Stan

03.11.2016, 09:37 1631

Indicele dolarului calculat de Bloomberg, care urmăreşte evoluţia monedei americane în raport cu principalele valute, a scăzut cu 0,2%.

Yen-ul s-a întărit cu 0,7% la maximul ultimei luni în raport cu dolarul, în timp ce won-ul sud coreean a câştigat 0,9%, revenindu-şi de la minimul ultimelor trei luni.

Indicele volatilităţii valutare calculate de JPMorgan Chase la nivel global a ajuns la maximul ultimelor şapte luni.

”Piaţa este îngrijorată cu privire la investigaţia FBI, care ar putea schimba rezultatul alegerilor de săptămâna viitoare”, a spus Mansoor Mohi-uddin, strategy la Royal Bank of Scotland din Singapore.

Peso-ul mexican a scăzut cu 0,8%, la cel mai scăzut nivel din septembrie, în condiţiile în care moneda înregistrează scăderi de câte ori câştigă Trump teren în sondaje. Motivul principal este declaraţia candidatului Republican, care a promis revizuirea tratatului NAFTA, care include relaţiile dintre Mexic şi SUA.

Lira sterlină a crescut cu 0,2% în raport cu dolaru, înainte ca Banca Angliei să anunţe rezultatul şedinţei de politică monetară şi noile proiecţii de inflaţie.

La Bucureşti, cursul de schimb înaintea cursului oficial anunţat de BNR era de 4,4963/4,5014 lei/euro şi de 4,0440/4,0506 lei/dolar. Cursul BNR anunţat ieri era de 4,5040 lei/euro şi de 4,0652 lei/dolar. 

Acţiunile asiatice au scăzut în şedinţa de joi, indicele MSCI Asia-Pacific fără Japonia înregistrând un declin de 1,4%. Piaţa din Japonia este închisă pentru o vacanţă.

Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a înregistrat un declin de 0,27%, în timp ce bursa din Shanghai a fost singura bursă mare asiatică care a înregistrat o creştere, de 0,95%.

Investitorii au devenit mai reticenţi la riscuri în ultima săptămână, în condiţiile în care sondajele arată că poziţia dominantă pe care Hillary o avea în faţa lui Trump a dispărut, iar sondajele fie îi plasează la egalitate, fie îl pun pe Trump în faţa candidatului democrat, scrie Bloomberg.

”Incertitudinea politică dinaintea alegerilor de săptămâna viitoare cântăreşte puternic asupra pieţelor”, a spus Elias Haddad, strateg valutar la Commonwealth Bank of Australia din Sydney. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO