Bănci și Asigurări

Ardaf a decis: maximum 164 de angajati pleaca din companie, iar 500 de agenti trec pe PFA

Ardaf a decis: maximum 164 de angajati pleaca din companie, iar 500 de agenti trec pe PFA

Stanislav Uma, directorul general al Ardaf: Atat sindicatele, cat si managmentul companiei au ajuns la un acord cu privire la disponibilizarile colective, inevitabile din cauza mediului economic actual. Ca rezultat al discutiilor, nu vor fi disponibilizati mai mult de 164 de angajati. Singura cauza a acestor disponibilizari este imbunatatirea profitabilitatii companiei.

24.05.2009, 15:15 74

Asiguratorul, controlat de holdingul Generali PPF, a decis, in urma evaluarii angajatilor si a discutiilor cu sindicatele, sa reduca, intr-o prima faza, numarul de angajati cu 164, adica 12% din total, a declarat pentru ZF Stanislav Uma, directorul general al companiei.

"Atat sindicatele, cat si managmentul companiei au ajuns la un acord cu privire la disponibilizarile colective, inevitabile din cauza mediului economic actual. Ca rezultat al discutiilor, nu vor fi disponibilizati mai mult de 164 de angajati. Singura cauza a acestor disponibilizari este imbunatatirea profitabilitatii companiei", afirma Uma.
 
Ardaf da 4 salarii compensatorii, sindicatele vor 6
La sfarsitul anului trecut, Ardaf avea aproape 1.400 de salariati, fata de 1.265 la sfarsitul lui 2007, fiind unul dintre cei mai mari angajatori din piata asigurarilor.
Managementul Ardaf si reprezentantii sindicatelor nu au ajuns inca la un acord cu privire la nivelul platilor compensatorii oferite angajatilor care pleaca. "Managementul companiei respecta toate prevederile legale si contractuale, in principal pe cele din ultimul contract colectiv de munca, inclusiv plata unor salarii compensatorii sau a unor sume suplimentare, in functie de prevederile din contractele de munca individuale", sustine directorul general al Ardaf.
Paraschiv Constantin, presedintele Federatiei Sindicatelor din Banci si Asigurari, din care face parte si sindicatul salariatilor Ardaf, a explicat pentru ZF ca asiguratorul a propus patru salarii compensatorii angajatilor care vor fi afectati de restructurare. "Noi am cerut sase salarii. Oamenii acestia nu stiu sa faca decat asigurari si le va fi greu sa se reorienteze profesional si sa isi gaseasca un nou loc de munca. Initial s-a propus ca 200 de angajati sa fie concediati, dar in cele din urma am agreat un numar mai mic. Restructurarea de la Ardaf este singura restructurare din sistemul financiar", a precizat Constantin.
Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci reprezinta salariatii din BRD, Raiffeisen, Bancpost, UniCredit, Romexterra, Asirom, Asiban, Ardaf si BCR Asigurari, care grupeaza aproximativ 25.000 de angajati, din care 12.000 sunt membri de sindicat.
 
500 de salariati ar putea trece pe PFA
Ardaf discuta cu sindicatele si despre trecerea a 500 de agenti cu carte de munca pe persoana fizica autorizata (PFA). Stanislav Uma a precizat ca transformarea agentilor angajati cu carte de munca in persoane fizice autorizate, colaboratori ai companiei, nu trebuie considerata ca fiind o disponibilizare.
"Aceasta faza a discutiilor ne ingrijoreaza mai mult, pentru ca cei 500 de angajati isi vor pierde toate primele si sporurile care rezultau din statutul lor de salariati", a spus la randul lui Constantin.
El a adaugat ca managementul companiei a propus o majorare la 20% a comisionului pe care il au in prezent pentru o perioada de noua luni, cu incepere de la momentul incetarii contractelor de munca, insa reprezentantii sindicatelor spun ca nu agreeaza aceasta formula, intrucat nu ofera nicio garantie cu privire "la situatia comisionului de vanzari al angajatilor dupa trecerea celor noua luni".
Ramane doar cu 740 de oameni
In cazul in care Ardaf va restructura cei 164 de salariati si va renunta si la cei 500 de agenti, va ramane cu 740 de salariati din 1.400 cati are in prezent. Compania este unul din cei mai mari angajatori din asigurari.
Ardaf a inregistrat in primele trei luni din acest an o scadere de 39% a afacerilor, pana la 92,3 mil. lei (21,6 mil. euro), potrivit raportului trimestrial transmis pe Bursa.
Compania, infiintata in 1992 de banca Dacia Felix, este una dintre cele mai cunoscute companii de asigurari, cu o retea extinsa mai ales in zona rurala. Cea mai mare parte din afacerile societatii vine din zona asigurarilor auto Casco si RCA.
In 2008 compania si-a dublat afacerile, la circa 97 mil. euro, dar pierderile s-au triplat, ajungand la 50 mil. euro.
Una dintre cele mai importante cauze ale pierderii este modificarea de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a modalitatii de constituire a provizioanelor pentru asigurarile RCA, care a determinat cheltuieli mai mari.
In 2006 compania a trecut prin probleme financiare, indicatorii de lichiditate si solvabilitate fiind sub limita minima prevazuta de lege.
In acea perioada, compania era controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, care preluase pachetul majoritar in 2002. Ardaf a fost salvata cu o injectie de capital de circa 30 mil. euro, iar ulterior a fost vanduta catre fondul ceh PPF Investments. Anul trecut grupurile Generali si PPF au infiintat un holding care concentreaza activitatile lor din Europa Centrala si de Est, Generali PPF, si care a preluat Ardaf.
Valoarea tranzactiei realizate "in familie" a fost de circa 80 mil. euro si a cuprins si societatea de mici dimensiuni RAI Asigurari, specializata pe asigurari de calatorie si controlata de familia omului de afaceri Daniel Tudor.
Ultimul pret la care s-au tranzactionat actiunile companiei este de 0,0821 lei/titlu, capitalizarea fiind de circa 21,5 mil. euro.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO