Bănci și Asigurări

ARB dă asigurări că băncile din România nu au majorat comisioanele la operaţiunile în numerar în contextul intrării în vigoare a legii limitării cash-ului. Şi susţine că politica comercială a băncilor face obiectul analizei fiecărei bănci. “ARB nu intervine în niciun fel în modalitatea în care băncile decid şi aplică politica privind nivelul comisioanelor”

ARB dă asigurări că băncile din România nu au...

Autor: Claudia Medrega

07.11.2023, 15:01 89

Politica comercială a băncilor face obiectul analizei fiecărei instituţii de credit şi, în conformitate cu statutul său, Asociaţia Română a Băncilor nu intervine în niciun fel în modalitatea în care băncile decid şi aplică politica privind nivelul comisioanelor, a transmis Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

ARB susţine că a informat Guvernul, în cadrul întâlnirii de ieri, 6 noiembrie 2023, că băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operaţiunilor în numerar în contextul intrării în vigoare a legii care aduce modificări asupra plafoanelor de plăţi şi încasări cu numerar.

“Sistemul bancar susţine creşterea incluziunii financiare în România, care în prezent este cea mai redusă în rândul statelor Uniunii Europene, de doar 69%”, transmite ARB.

Banii cash ai românilor şi firmelor, respectiv plafonarea plăţilor cash şi majorarea unor comisioane bancare pentru tranzacţiile cu numerar, au stârnit dezbateri aprinse, devenind subiect central de discuţie între bancheri, oamenii de afaceri şi guvernanţi. Totodată, scandalul plăţilor cash a ajuns subiect de dispută şi în coaliţia de guvernare, între PSD şi PNL, iar PNL nu mai susţine public varianta actuală.

Membri ai conducerii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) au fost convocaţi luni la guvern la ora 17.00 pentru o „întâlnire de lucru“ cu premierul Marcel Ciolacu pe tema banilor cash.

Băncile înţeleg preocupările unei părţi din populaţie şi companii cu privire la criteriile stabilite prin legea adoptată de autorităţi şi vin în întâmpinarea clienţilor cu produse şi servicii, completează ARB.

“Astfel, depunerea de numerar în conturile proprii este, în general, gratuită, în special la multifuncţionale. Plăţile cu cardul la POS sunt fără comisioane pentru plătitori, la fel ca şi plăţile cu numerar în conturile prestatorilor prin intermediul multifuncţionalelor (MFM). Sistemul bancar a investit în tehnologie şi inovaţie, oferta de produse şi servicii online cunoscând o creştere semnificativă de la debutul pandemiei, din perspectiva eficienţei şi accesibilităţii.”

Pe de altă parte, Asociaţia Română a Băncilor spune că înţelege dezideratul autorităţilor europene privind creşterea încasărilor prin metode electronice de plată pentru a reduce evaziunea fiscală.

“În tranzacţiile pe care le realizează în mod obişnuit, 4% dintre români utilizează numai cardul, 26% mai mult cardul, 34% numerarul şi cardul în egală măsură, 23% mai mult numerar şi 13% numai numerar, arată datele cuprinse în cercetarea de piaţă "Sistemul bancar în percepţia românilor: creditarea şi incluziunea financiară a românilor" realizată în anul 2022 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). Comparativ cu perioada de dinainte de pandemie, 37% dintre respondenţi consideră că folosesc mai mult cardul ca înainte, 49% că nu s-a schimbat nimic şi 14% declară că folosesc mai mult numerar decât înainte.”

Aproximativ 46% dintre românii utilizatori de servicii bancare efectuează plăţi prin Internet/ Mobile banking, în creştere cu 70% comparativ cu ponderea românilor care realizau plăţile de această manieră în decembrie 2020, de 27%, mai spune ARB.

“Sistemul bancar a demonstrat că este parte din soluţie, asigurând finanţare în ritm susţinut şi pe baze sustenabile, economisire la dobânzi competitive în raport cu alte state şi alte produse şi servicii digitale. Industria bancară din România asigură un rol cheie în buna funcţionare a mecanismelor economice şi financiare, cu impact asupra evoluţiilor macroeconomice, a dinamicii mediului de afaceri şi a îmbunătăţirii gradului de prosperitate economică din România.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO