Bănci și Asigurări

Apetitul pentru creditul de consum va ramane ridicat pana in 2010

Apetitul pentru creditul de consum va ramane ridicat pana in 2010

Click pentru imaginea intreaga

26.05.2008, 00:27 17

Creditul de consum va inregistra o crestere consistenta in urmatorii doi ani, astfel ca va ajunge sa reprezinte 22,7% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de 14,8% la sfarsitul anului trecut, considera Rozalia Pal, senior economist al UniCredit Tiriac Bank.
In schimb, creditul imobiliar si ipotecar va continua sa aiba cresteri relativ modeste, urmand sa ajunga la doar 5,2% din PIB. Totusi, ponderea sa ar marca o crestere consistenta in termeni relativi comparativ cu nivelul de la sfarsitul anului trecut, de numai 3,7% din PIB.
Calculele se bazeaza pe metodologia BNR de clasificare a imprumuturilor, care include in categoria consumului si creditele de mare valoare garantate cu ipoteca si care sunt in multe cazuri utilizate pentru investitii imobiliare.
"Desi piata finantarilor ipotecare este in mare parte subdezvoltata, chiar si dupa standardele regionale, expunerea tot mai mare la riscul valutar pentru clientii care inregistreaza venituri in moneda locala este un factor de ingrijorare", spune Pal.
Un sondaj realizat de UniCredit arata ca 65% dintre cei intervievati intentioneaza sa cumpere in perioada urmatoare un apartament bazandu-se doar pe finantarea obtinuta prin credit ipotecar. "Consideram ca in stadiul actual, doar o mica parte dintre acestia chiar ar putea sa faca un asemenea pas", apreciaza Pal.
Potrivit datelor BNR, creditul imobiliar si ipotecar ajunsese la echivalentul a 4,3 miliarde de euro la sfarsitul lunii martie. Finantarile contractate in valuta reprezinta peste 90% din soldul total.
Analistii UniCredit se asteapta ca pana la sfarsitul anului ponderea creditului imobiliar in PIB sa urce la 4,3%, respectiv cu jumatate de punct mai mult decat in decembrie trecut.
Totodata, creditul de consum ar urma sa ajunga la 18,5% din PIB, cu 3,7 puncte mai mult decat reprezenta la sfarsitul anului trecut. "Asteptarile privind continuarea cresterii economice si a veniturilor alimenteaza indatorarea populatiei", mai spune economistul UniCredit.
Astfel, datoriile financiare ale populatiei ar urma sa creasca de la circa 19% din PIB la nivelul anului trecut, pana la ceva mai mult de 25%, in anul 2010.
In acest timp, activele financiare (care reunesc toate plasamentele financiare ale populatiei, de la depozite bancare la unitati de fond sau actiuni) vor creste mai incet. Astfel, activele ar urma sa ajunga la 30% din PIB, fata de 27%, cat reprezentau anul trecut.
In aceste conditii, averea financiara neta a populatiei va cobori la mai putin de 5% din PIB, fata de 8% la sfarsitul anului trecut.
Corectata cu detinerile imobiliare, averea financiara neta se va stabiliza la 9% din PIB in urmatorii doi ani, in coborare de la 12%, nivel la care se afla in decembrie trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO