Bănci și Asigurări

Analiză ZF. Scumpirile record au tăiat din puterea de cumpărare a românilor, dar nu din câştigurile companiilor. Profitul net al mediului de business e la maxim istoric, iar pierderile la minim

Analiză ZF. Scumpirile record au tăiat din puterea de...

Autor: Cristina Roşca

17.07.2023, 17:00 537

Ce arată primele cifre oficiale privind evoluţia mediului de business în 2022: cifra de afaceri a tuturor companiilor din România a sărit de 2.400 mld. lei, după o creştere de 16%, în ritm cu inflaţia  Soldul profitului net (diferenţa dintre profitul net total şi pierderile cumulate) a crescut de două ori mai repede, cu 32%.

În România, în 2022, un an marcat de o serie de evenimente majore precum războiul de la graniţă, inflaţia record şi majorările perio­dice ale dobânzii de politică mo­netară, firmele locale au raportat cel mai mare profit cumulat şi cele mai mici pierderi nete din ultimii ani, soldul net al profitului sărind de 200 mld. lei, dublu faţă de 2020 şi cu 32% peste nivelul din 2022.

Astfel, câştigul net la nivelul întregului mediul de business a crescut de două ori mai repede decât cifra de afaceri şi decât inflaţia, arată calculele ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO