Bănci și Asigurări

Analistii nu asteapta scaderea dobanzii BNR mai devreme de jumatatea lui 2007

27.09.2006, 18:35 11

Este posibila o noua majorare a ratei rezervelor minime obligatorii la lei pentru ca dinamica creditului ramane foarte puternica, comenteaza Radu Craciun, analist-sef al ABN Amro Bank. El crede ca BNR trebuie sa scoata bani de pe piata intr-un mod mai ieftin, iar majorarea rezervelor minime obligatorii (RMO) poate reprezenta o solutie.
Dupa socul provocat de decizia bancii centrale din iunie privind majorarea RMO la lei, niciun analist nu exclude posibilitatea ca BNR sa recurga la acest instrument de reducere brutala a lichiditatii de pe piata.
Florin Catu, analist-sef al ING Bank, crede ca exista in continuare posibilitatea cresterii RMO la leu si valuta, dar deocamdata, datorita faptului ca in inflatie nu se vad efectele cresterii creditului, BNR ar putea astepta pana cand va avea mai multe informatii. El spune ca din cauza cresterii inflatiei CORE2 (care exclude preturile administrate si pe cele ale produselor de sezon) presiunile inflationiste se mentin pe termen mediu si lung.
Si Radu Craciun crede ca banca centrala se va gandi de doua ori inainte sa decida o eventuala relaxare a politicii monetare, avand in vedere ca primul an dupa intrarea in UE aduce presiuni inflationiste suplimentare.
"Sunt greu de imaginat perspective de relaxare, mai ales avand in vedere experienta Poloniei, Ungariei si a Cehiei". Polonia si Cehia au strans politica monetara imediat dupa intrare, in timp ce Ungaria a lasat-o mai moale si este nevoita sa o faca acum din cauza izbucnirii presiunilor inflationiste: tocmai a majorat dobanda de referinta cu jumatate de punct, pana la 7,75%, ajungand la doar un punct sub dobanda de politica monetara a BNR.
Nici Mihai Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, nu intrevede vreun motiv pentru modificarea ratei dobanzii de politica monetara.
"Va conta foarte mult in ce masura este preocupata banca centrala de ritmul de crestere al creditului, in conditiile in care creditul in valuta capata din nou o dinamica semnificativa dupa incetinirea de la inceputul anului. Ca atare nu exclud o majorare a rezervei minime atat la lei, cat si la valuta, chiar daca nu neaparat acum. Sanse mai mari cred ca sunt spre sfarsitul anului", a declarat Mihai Ion.
El nu crede insa ca integrarea va aduce un soc pe inflatie, "avand in vedere ca majoritatea ajustarilor de preturi la utilitati au fost deja facute", chiar cu o depasire a planului la accize, spre deosebire de cazul tarilor din valul precedent.
Cat despre eficienta unei masuri de tip administrativ precum majorarea RMO, Radu Craciun spune ca impactul este limitat: nu actioneaza ca o majorare de dobanda, prin stimularea economisirii si descurajarea creditului; doar cel mult franeaza cresterea creditului, insa dobanzile la depozite raman neschimbate, bancile marind spreadul pentru a-si acoperi costurile suplimentare generate de cresterea RMO.
"Nu astept modificari ale politicii monetare dupa aceasta sedinta. Cred ca o sa vedem o politica mai restrictiva in urmatoarele sase luni, insa este greu de anticipat care din instrumente ar putea fi folosit", considera Dorin Badea, dealer sef la Bancpost. In opinia lui, este putin probabil sa vedem o majorare semnificativa a dobanzii de interventie pana la sfarsitul acestui an.
Si Bogdan Mihoc, director de trezorerie la HVB Tiriac, crede ca actualele conditii monetare vor ramane neschimbate. In opinia sa, urmatoarea modificare a politicii monetare va fi in directia relaxarii, insa aceasta va veni abia in 2007.
"Exista o posibilitate, desi mica, sa vedem o crestere a rezervelor minime la lei. Nu ma astept sa vedem modificari ale dobanzii", apreciaza Alexandru Anghel, dealer la Egnatia Bank.
El considera insa ca o noua majorare a rezervelor minime la lei ar putea sa genereze insa dificultati in functionarea pietei monetare, pe fondul unei lichiditati deja scazute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO