Bănci și Asigurări

Analiştii financiari spun că preţurile proprietăţilor rezidenţiale sunt supraevaluate şi anticipează o scădere a acestora în următoarele 12 luni. În paralel, datoria publică ar putea creşte la 57% din PIB, în timp ce rata inflaţiei s-ar putea reduce la o singură cifră, până la o valoare medie de 9,18%

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Autor: Cristina Bellu

28.02.2023, 10:30 325

Majoritatea analiştilor financiari din cadrul asociaţiei CFA România consideră că preţurile proprietăţilor rezidenţiale sunt supraevaluate în momentul de faţă, 60% dintre aceştia anticipând o scădere a preţurilor în următoarele 12 luni.

Referitor la evoluţia cursului de schimb euro/leu, 80% dintre participanti preconizează o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală.

Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni a intrat sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9759 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0215 lei pentru un euro, notează sondajul Asociatiei CFA Romania aferent lunii ianuarie.

În ceea ce priveşte Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA, acesta a crescut cu 5,4 puncte la valoarea de 43,3 puncte, evoluţie datorată pe de o parte majorarii cu 6,3 puncte a componentei de conditii curente, iar pe de alta parte a cresterii, cu 5,0 puncte a componentei de anticipatii.

În acelaşi timp, rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni s-a redus la o singură cifră, ajungand la o valoare medie de 9,18%.

“Pe fondul stirilor pozitive priving reducerea pretului gazului metan care a condus la reducerea ratelor de inflatie peste asteptarile pietei, si revizuirea in sens crescator a proiectiilor de crestere economica atat in economiile dezvoltate cat si in tarile emergente, indicatorii de incredere au inregistrat cresteri generalizate. In aceste conditii si Indicatorul de Incredere al Asociatiei CFA Romania si-a continut cresterea si in luna ianuarie, ambele sale componente inregistrand o majorare  de peste 5 puncte”, spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2023 a atins valoarea medie a anticipatiilor de 5,3%, în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2023 este estimată la 1,9%, în scădere faţă de prognoza anterioară.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 6,71% în următoarele 12 luni, în timp ce datoria publică în PIB este anticipata sa se majoreze la 57%.

Sondajul Asociatiei CFA Romania reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.

 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO