Bănci și Asigurări

Alpha ofera o dobanda de 7,25% ca sa atraga euro

11.12.2008, 19:15 25

Grecii de la Alpha Bank stabilesc un nou maxim pentru dobanda la euro oferita la economiile in euro, de 7,25% pe an, la numai cateva zile dupa ce BCR, cea mai mare banca din sistem, venise cu o oferta agresiva, platind 7% la depozite pe doua luni.

Setea bancilor pentru atragerea de depozite in euro de la clienti devine tot mai marcanta, dobanzile platite fiind pe o traiectorie clara de crestere, chiar in timp ce Banca Centrala Europeana reduce dobanda la euro.
"Majorarea recenta a dobanzilor la produsele de economisire este in concordanta cu strategia Alpha Bank de stimulare a economisirii atat la nivelul persoanelor fizice, cat si al companiilor. Ca si tactici, am combinat oferirea unor dobanzi atractive cu diversificarea instrumentelor de economisire", a comentatat Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania. Banca plateste la certificatele de depozit pe trei luni dobanda de 7,25% pe an pentru euro, in timp ce economiile in lei sunt remunerate de asemenea cu o dobanda foarte mare, de 15% pe an. Spre comparatie, dobanda de referinta la euro este de 2,75%, iar dobanda de politica monetara a BNR este de 10,25% pe an.
Bancherii locali justifica interesul in crestere pentru atragerea de depozite in euro de la clienti prin cresterea costurilor de finantare din strainatate. Sorin Mititelu, director executiv Dezvoltare Afaceri si Produse Retail, a aratat recent ca si la asemenea niveluri de dobanda este mai atractiv pentru banci sa atraga euro de la clienti. Aceasta in conditiile in care prima de risc perceputa pentru Romania a urcat spectaculos in toamna. Cotatiile politelor pentru acoperirea riscului de neplata in cazul datoriilor emise de statul roman (CDS) a depasit 600 de puncte de baza in toamna. Astfel, desi dobanzile la euro au coborat usor pe plan international, bancile locale ajung sa plateasca dobanzi de 10%-11% pe an pentru a atrage fonduri din afara.
Pentru depozitele la termen in lei, Alpha Bank plateste clientilor individuali dobanzi intre 13% si 14% pe an, in functie de maturitate. Pentru companii dobanzile sunt cu pana la un punct procentual mai mici. La euro, dobanzile variaza intre 5% si 6% pe an.
Bancile locale sunt sub o presiune puternica de a-si majoraza baza de finantari locale, in conditiile in care grupurile din care fac parte nu le mai pot asigura lichiditati in aceleasi volume si la costuri similare ca in trecut.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO