Bănci și Asigurări

Allianz-Tiriac Pensii Private: Fondurile de pensii vor investi mai mult in "blue chips"-uri

Allianz-Tiriac Pensii Private: Fondurile de pensii vor investi mai mult in "blue chips"-uri

Dorin Boboc, director de investitii al Allianz-Tiriac Pensii Private: Anul acesta, influenta fondurilor de pensii obligatorii pe Bursa nu va fi o problema de volum, ci una de timing. Principala problema a companiilor de administrare a fondurilor de pensii cred ca va fi plasarea banilor care vor intra in fond in fiecare luna.

03.03.2008, 13:19 38

Fondurile de pensii obligatorii vor investi anul acesta cel mult 50 de milioane de euro pe Bursa de Valori de la Bucuresti, bani care nu pot influenta prea mult piata, spune Dorin Boboc, directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii Private.
"Daca vorbim strict de volumul activelor care vor intra pe Bursa anul acesta, suma nu ar trebui sa influenteze piata.
Insa multi administratori de fonduri de pensii ar putea fi nevoiti sa cumpere actiuni in acelasi timp si asta ar putea crea uneori presiuni la cumparare" - asa vede Dorin Boboc impactul fondurilor de pensii private obligatorii pe Bursa in acest an.
Directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii Private spune ca influenta fondurilor pe piata de capital "nu va fi o problema de volum, ci una de timing (temporizare, n.red.)".
Potrivit calculelor sale, cele 18 fonduri de pensii obligatorii de pe piata vor ajunge la sfarsitul anului sa administreze active cumulate de 200 de milioane de euro (dupa ce vor primi contributii timp de opt luni in anul calendaristic 2008, din mai si pana in decembrie).
Din acesti bani, o proportie de 20%-25%, spune Boboc, vor ajunge pe Bursa, adica 40-50 de milioane de euro.
Daca fondurile incep sa colecteze si sa investeasca primele contributii in luna mai (potrivit calendarului oficial), aceasta inseamna ca in fiecare luna a acestui an fondurile de pensii obligatorii vor plasa 5-6 milioane de euro pe Bursa.
Spre comparatie, rulajul mediu lunar al Bursei de Valori a fost in primele doua luni ale acestui an de 225 de milioane de euro.
Directorul de investitii estimeaza ca fondurile de pensii vor face anul acesta plasamente mai degraba conservatoare, inclusiv pe Bursa, unde cel mai probabil vor fi preferate 10-12 titluri-vedeta ("blue chips-uri").
"Piata romaneasca de capital nu ofera in acest moment oportunitati extraordinare de investitii. Este foarte greu sa faci chiar si o diversificare sectoriala a plasamentelor", spune Boboc.
In luna mai, cand fondurile de pensii ar putea plasa primii bani pe Bursa, el vede actiunile la preturi "inca atractive dupa baze fundamentale", dar oricum nu mai jos decat minimul inregistrat in ultimele saptamani.
In principiu, fondurile de pensii vor evita complet piata RASDAQ si pe cea de la Sibiu, atat din considerente legislative, cat si din motive prudentiale, a declarat Boboc. Strategiile investitionale ale fondurilor de pensii vor forma un pluton destul de compact, crede Boboc, dar va exista si un joc de urmarire a strategiilor de plasamente, pentru randamente cat mai mari.
"Exista companii nemultumite de cota de piata atrasa in cele patru luni de aderare, iar acestea ar putea adopta strategii de investitii mai agresive, pentru obtinerea unor randamente mai mari si posibila atragere de noi clienti in acest fel. Daca vor fi mai multe companii care vor evada din pluton, e posibil ca toata piata sa se mute apoi catre investitii mai agresive", comenteaza directorul de investitii.
Singurul risc major pentru randamentele fondurilor de pensii de anul acesta ar fi o eventuala reducere a ratingului Romaniei de catre agentiile de evaluare financiara, care ar provoca pierderi pietei de capital si implicit plasamentelor fondurilor, este opinia sa. Cat priveste investitiile in instrumente cu venit fix, titlurile de stat vor ocupa cea mai mare parte din portofoliul fondurilor de pensii. Ca urmare, respectarea calendarului de emisiuni de titluri de stat de catre Finante va fi vitala.
Fondurile de pensii nu sunt inca sigure daca vor avea in ce titluri de stat sa-si plaseze banii in primele luni de la start, sperand acum ca emisiunile vor fi suficient de dese si vor asigura lichiditatea necesara. "Principala problema a companiilor de administrare a fondurilor de pensii va fi plasarea banilor care vor intra in fond in fiecare luna", spune el, referindu-se la disponibilitatea incerta pe piata a instrumentelor financiare necesare, inclusiv a titlurilor de stat.
Boboc se asteapta ca banii fondurilor de pensii sa ramana in Romania cel putin in primele sase luni de la startul investitiilor, dupa care ar putea incepe sa caute oportunitati mai mari de diversificare a plasamentelor peste hotare.
De aici provine insa si principala nedumerire a fondurilor de pensii: in ce este voie si in ce nu este voie sa plaseze bani pe pietele externe, unde exista instrumente mult mai sofisticate decat prevede legea romaneasca a pensiilor obligatorii? - a incheiat, retoric, el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO