Bănci și Asigurări

Alexandru Filip, managing partner McKinsey România: Băncile locale pot avea un rol important în îndrumarea clienţilor spre redresare economică, în timp ce se reinventează şi împing mai departe digitalizarea

Alexandru Filip, managing partner McKinsey România: Criza COVID-19 i-a găsit pe români într-o poziţie financiară fragilă şi multe companii au fost nevoite să se reinventeze în moduri la care nimeni nu se aştepta în urmă cu câteva luni.

Alexandru Filip, managing partner McKinsey România: Criza COVID-19 i-a găsit pe români într-o poziţie financiară fragilă şi multe companii au fost nevoite să se reinventeze în moduri la care nimeni nu se aştepta în urmă cu câteva luni.

Autor: Roxana Rosu

10.12.2020, 13:09 386

Pandemia va fi cel mai dur test de stres pentru bănci din ultimele decenii şi va evolua în două etape, prima, până la sfârşitul anului 2021, când vor apărea pierderi generate de creditele neperformante, iar a doua, care va persista până după 2024, când băncile vor avea dificultăţi în privinţa desfăşurării operaţiunilor, arată o analiză a McKinsey & Company realizată la nivel global.

Estimările analiştilor arată că aproape toate băncile şi sistemele bancare vor supravieţui totuşi primei faze, din 2021.

Într-o scenariu economic cu redresare mailentă, rentabilitatea capitalului la nivel global este preconizată să nu revină în următorii cinci ani la nivelurile dinainte de această criză.

În funcţie de scenariu, venituri cumulate între 1,5 şi 4,7 trilioane de dolari ar putea să dispară între 2020 şi 2024 din sectorul bancar. În scenariul de bază, băncile vor pierde venituri de 3,7 trilioane de dolari,  o sumă care nu se va întoarce şi care reprezintă echivalentul veniturilor industriei pentru o perioadă de peste jumătate de an.

‘’Raportul nostru despre sistemul bancar global din 2020 anticipează că pandemia va reprezenta în lunile şi anii următori o problemă în două etape pentru bănci. Iniţial, va avea impact asupra riscului, iar apoi va aduce provocări asupra operaţiunilor şi presiune asupra veniturilor. Criza COVID-19 i-a găsit pe români într-o poziţie financiară fragilă şi multe companii au fost nevoite să se reinventeze în moduri la care nimeni nu se aştepta în urmă cu câteva luni. În acest context, băncile locale pot avea un rol important în îndrumarea clienţilor lor - atât persoane fizice, cât şi companii - spre redresare economică, în timp ce se reinventează şi împing mai departe agenda de digitalizare”, spune Alexandru Filip, Managing Partner al biroului McKinsey & Company din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO