Bănci și Asigurări

Agenţii de asigurări, obligaţi să urmeze cursuri de pregătire

11.07.2010, 23:36 293

ToŢti intermediarii în asigurări - agenţi şi brokeri - vor fiobligaţi să urmeze cursuri de pregătire profesională începând cuanul viitor, potrivit unui ordin emis de Comisia de Supraveghere aAsigurărilor (CSA).
Pe piaţa locală activează peste 100.000 de agenţi ai firmelor deasigurări şi ai brokerilor, potrivit unor estimări, iar necesitateapregătirii profesionale, care va aduce costuri în plus, îi vascoate pe unii din această piaţă, în timp ce pentru alţii meseriade agent ar putea deveni un job full-time. În prezent, sunt mulţiagenţi care au un alt job de bază şi vând numai câteva poliţe deasigurare pe an.
"Foarte mulţi fac acest lucru fie part-time, fie temporar, însăodată cu apariţia noilor reglementări se va contura o profesie deagent de asigurări, care va avea o recunoaştere mult mai mare",afirmă Theodor Alexandrescu, directorul general al companiei deasigurări Alico.
Astfel, pentru cei nou-intraţi în sistem, durata cursurilorobligatorii va fi de minimum 50 de ore. Cursurile vor fi organizatede entităţi aprobate de CSA, iar după finalizarea acestora agentulva susţine un examen şi în funcţie de acesta va obţine certificatulde absolvire necesar pentru a profesa.
Ordinul CSA precizează că programele de calificare trebuie săcuprindă cel puţin următoarele secţiuni: legislaţia din domeniulasigurărilor, principiile activităţii de asigurare şi produsele,tehnici de vânzare şi negociere şi etica în vânzări şi protecţiaasiguraţilor. Fără certificatul de absolvire intermediarii nu vormai putea vinde asigurări.
În cazul celor care deja practică meseria de agent, aceştia trebuiesă urmeze o dată la trei ani cursuri de pregătire. Pentrupersoanele care îndeplinesc funcţii executive în cadrulintermediarilor în asigurări sau în domeniul bancassurance,perioada se reduce la 2 ani.
Directorul Alico afirmă că aceste cursuri vor duce la creştereaproductivităţii agenţilor, aceştia fiind nevoiţi să vândă mai multepoliţe pentru a-şi acoperi costurile suplimentare. "Dacă acum unagent din cadrul Alico vinde în medie patru poliţe pe lună, cred căproductivitatea va creşte la cinci poliţe. Nu poţi coborî sub acestnivel deoarece vor fi mai multe costuri şi agentul ar putea ieşidin sistem."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO